De term cascobouw treft men regelmatig aan op de bouw of in bouwprojecten. Met cascobouw wordt meestal ruwbouw bedoelt. Dit houdt in dat een woning als casco wordt geleverd door een bouwbedrijf. De indeling van de verschillende ruimtes in de woning wordt niet door het bouwbedrijf uitgevoerd. Daarnaast wordt bij cascobouw ook geen keuken of badkamer geplaatst in de woning.
Een woning die casco wordt geleverd is een woning die winddicht en waterdicht is. De cascowoning bevat dus wel deuren en ramen. Ook de dakpannen zijn op de woning aangebracht. De cascowoning dient echter nog wel afgebouwd te worden door een andere partij of door de koper zelf. Hierbij kan gedacht worden aan het aftimmeren van de woning. Ook het schilderwerk dient meestal nog te worden gedaan bij cascowoningen.
Verder dienen in cascowoningen nog installaties te worden aangelegd ten behoeve van verwarming. Hierbij kan gedacht worden aan het ophangen van radiatoren en het plaatsen van een cv-ketel. Ook stucwerk wordt bij de afbouw gerekend en zal daardoor niet in de cascowoning zijn aangebracht. Verder zullen er nog vloeren gelegd moeten worden en tegelsmoeten worden geplaatst in bijvoorbeeld de hal, badkamer en wc. Het sanitair moet nog worden geplaatst en er dienen nog lampen en andere vormen van verlichting te worden aangebracht. Een cascowoning is daarom zeker nog niet een woning die meteen in gebruik kan worden genomen door de kopers. Er zal nog veel aan de woning moeten worden gedaan. Cascobouw heeft als belangrijk voordeel dat het goedkoop is.
Turn-key en cascobouw
Een tegenhanger van cascobouw is Turn-key of turnkey. Hierbij wordt de woning sleutelklaar geleverd door het bouwbedrijf. Het bouwbedrijf zorgt er zelf in samenwerking met onderaannemers voor dat de woning volledig gebouwd wordt inclusief alle installaties en voorzieningen. Turnkey is voor de koper gemakkelijker. Hij of zij hoeft namelijk niet zelf met onderaannemers in contact te treden. Ten opzichte van cascobouw is turnkey echter wel duurder.