CAD is een afkorting die je regelmatig kunt tegenkomen in de techniek. Zo spreekt men van CAD tekenprogramma’s en CAD/CAM systemen. Ook het programma AutoCAD is heel bekend onder tekenaars en ontwerpers in de techniek. De afkorting CAD wordt zo vaak gebruikt in de techniek dat de afkorting ‘ingeburgerd’ is en veel mensen niet weten waar deze afkorting voor staat. CAD werd oorspronkelijk voluit geschreven als Computer-Aided Drafting. Tegenwoordig wordt CAD vertaald als Computer-Aided Design. In het Nederlands wordt Computer-Aided Design vertaald met de omschrijving: het maken van tekeningen en ontwerpen door gebruik te maken van computers.
Waar wordt CAD gebruikt?
CAD wordt gebruikt door ontwerpers, engineers en constructeurs in verschillende vakgebieden. Zo wordt Computer-Aided Design toegepast in de bouwkunde, civiele techniek, stedenbouw en de architectuur. In de architectuur wordt ook wel gesproken over Aided Architectural Design CAAD. Naast de toepassing in de bouw wordt CAD ook gebruikt in de werktuigbouwkunde, metaaltechniek, industrieel ontwerp en het bedenken en tekenen van staalconstructies. In de elektronica en elektrotechniek kan men ook gebruik maken van computers om technische ontwerpen en tekeningen te maken. Omdat er zoveel verschillende technische vakgebieden zijn waar CAD wordt toegepast zijn er ook verschillende CAD programma’s ontwikkelt.
Verschillende CAD systemen
Er is op de markt een grote diversiteit aan CAD programma’s verkrijgbaar voor consumenten en technische bedrijven. Naast de specifieke technische vakgebieden waar CAD programma’s voor worden ontwikkelt wordt ook onderscheid gemaakt in de weergave / dimensie van deze programma’s. Zo zijn er 2D-, 2½D- en 3Dimensionale systemen. De 2D-systemen zijn geschikt voor het maken van technische tekeningen. Doormiddel van deze 2D-systemen kunnen tekeningen worden gemaakt met verschillende aanzichten. Een voorbeeld van een bekend 2D CAD systeem is AutoCAD LT 2014 dit is een vereenvoudigde versie van AutoCAD en wordt ook wel AutoCAD Light genoemd.
CAD 2½D-systemen
De 2½D-systemen zijn CAD-systemen die zijn uitgebreid met diepte. Hierdoor zijn deze systemen geschikt voor ontwerpen die uitgevoerd moeten worden op CNC-gestuurde machines. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van CAD-CAM systemen. Hierbij is CAD (Computer-Aided Design) verbonden aan CAM (Computer Aided Manufacturing). Het CAM-pakket van een machine kan worden gebruikt voor het inladen van CAD bestanden en ontwerpen. Deze informatie gebruikt de machine om het product te vervaardigen die in het CAD bestand is weergegeven, daarom wordt dit ook Computer Aided Manufacturing genoemd.
CAD 3D-systemen
CAD 3D-systemen worden gebruikt voor het maken van 3 dimensionale tekeningen. Dit kan in verschillende technische vakgebieden aan de orde komen. Zo kunnen machines in 3D CAD systemen worden getekend maar ook gebouwen en andere objecten. Binnen 3D-systemen wordt gewerkt met oppervlaktemodellen, volumemodellen, solidmodellen en draadmodellen. Binnen de civiele techniek, bouwkunde en installatietechniek wordt ook wel gebruik gemaakt van een Building Information Model. Hierover is in de volgende alinea meer informatie weergegeven.
BIM Building Information Model
Het Building Information Model wordt ook wel afgekort met een BIM en in het Nederlands vertaald met Bouwwerk Informatie Model. Door gebruik te maken van een BIM worden tekeningen informatiemodellen. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van een 3D model. Aan dit model zijn verschillende computerprogramma’s en databases gekoppeld. Deze programma’s zijn allemaal aan elkaar verbonden. Dit zorgt er voor dat wijzigingen in het model ook verwerkt worden in andere programma’s en systemen. Deze wijzigingen worden in een database bijgehouden. Een Building Information Model zorgt er voor dat er meer controle is op wijzigingen. Daarnaast worden deze wijzigingen over het algemeen beter verwerkt dan wanneer men gebruik maakt van traditionele systemen en ontwerpmodellen. Een BIM zorgt er voor dat het aantal fouten in de ontwerpfase worden gereduceerd.