Wat doet een datamonteur?

Een datamonteur is een monteur die zich hoofdzakelijk bezig houdt met het installeren van datacommunicatie installaties. Hierbij kan een datamonteur worden ingezet om een geheel datacommunicatiesysteem aan te leggen of een onderdeel daarvan. Ook het onderhouden en storingen zoeken in datacommunicatiesystemen behoren tot de taken van de datamonteur.

Verbindingen die door een datamonteur kunnen worden gemaakt
Datamonteurs werken met verschillende kabels wanneer ze verbindingen leggen in datacommunicatiesystemen. Hierbij kunnen bijvoorbeeld glasvezelkabels, Coaxkabels en  CAT 5/6(a)/7 worden gebruikt. Een datamonteur werkt vaak in een kantoorruimte van grote bedrijfspanden. Dit wordt ook wel utiliteit genoemd. In de utiliteit worden kantoornetwerken aangelegd doormiddel van dataverbindingen, patchkasten en andere systemen met betrekking tot dataverkeer. Deze netwerken verbinden computers met elkaar. Ook verbindingen tussen computers, printers en faxapparaten vallen onder de kantoornetwerken en kunnen door een datamonteur worden aangelegd. Daarnaast kunnen ook verbindingen tussen telefoons en aanverwante apparatuur tot stand worden gebracht door de datamonteur. Deze discipline wordt ook wel telematica genoemd.

Opleidingen voor een datamonteur
Een datamonteur moet zeer accuraat werken. Wanneer de verbindingen die door hem of haar worden aangelegd niet goed zijn aangesloten werkt de aangesloten communicatieapparatuur niet of niet volledig. Daarom moet een datamonteur beschikken over voldoende opleidingsniveau. Dit opleidingsniveau is minimaal VMBO/ MBO niveau. Daarnaast zijn er verschillende vaktechnische opleidingen die door de datamonteur moeten worden gevolgd om de werkzaamheden goed en veilig te kunnen verrichten. Een aantal daarvan worden meestal verplicht gesteld door het bedrijf waar datamonteurs werken zoals VCA en NEN 3140. Een theoretische basis kan geboden worden door een elektrotechnische opleiding of een opleiding in de richting van Telematica en datacommunicatie. Verschillende opleidingsinstituten bieden hiervoor opleidingen aan. De namen voor de opleidingen verschillen echter sterk.