Wanneer spreek je van blik en waarvoor wordt blik gebruikt?

In de volksmond wordt regelmatig de term ‘blik’ gebruikt wanneer men het heeft over dun metaal in bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal (conservenblik) of in de auto-industrie (blikschade). Blik is gewalst plaatstaal van geringe dikte. De dikte van blik is ligt onder een millimeter. Blik is gewalst om het sterker te maken. Vroeger werd dunne plaat doormiddel van een hamer tot de gewenste dikte geslagen. Dit was een zeer tijdrovende bewerking. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van grote mechanische walsmachines. Hierdoor kan sneller en nauwkeuriger worden gewerkt. Door de mechanische walsen kan blik sneller en goedkoper worden geproduceerd en kan het wegens de lage kostprijs op veel verschillende manieren worden toegepast.

Blik beschermen tegen corrosie
Blik zal zonder extra behandeling gaan roesten wanneer het in contact komt met zuurstof en water. Blik bestaat voor een groot deel uit ijzer (ferro) en is daardoor vanuit het product zelf niet bestand tegen corrosie. Soms wordt er op blik een speciale laag aangebracht om de ontwikkeling van roest tegen te houden. Vroeger werd daarvoor tin gebruikt. De toepassing van tin is nog terug te vinden in het Engelse woord voor conservenblik: ‘tin can’. Tin werd vroeger aangebracht op blik door blik in een bad gesmolten tin onder te dompelen. Tegenwoordig wordt op blik vaak een kunststof toegepast die op epoxy is gebaseerd. Door deze technieken is blik ook geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie.

Toepassing van blik
Een bekende toepassing van blik in het dagelijks leven is het conservenblik. Blik wordt gebruikt om verschillende soorten voedsel te beschermen tegen bederf. Daarnaast wordt blik ook gebruikt in bijvoorbeeld frisdrankblikjes. De coating die op het blik is aangebracht kan verschillen. Wanneer er zure levensmiddelen in blik worden geconserveerd wordt een speciale coating toegepast die goed bestand is tegen de destructieve inwerking van zuren. De inhoud in een conservenblik zorgt er tevens voor dat het blik een bepaalde stevigheid krijgt. De bodem, de top en de wanden van conservenblikken en frisdrankblikken verschillen maar zijn echter allemaal ruim onder de halve millimeter. Dit is echter zo dun dat het blik wel goed gewalst moet worden om het deze sterkte te geven. Tegenwoordig wordt voor het verpakken van frisdrankblikjes ook wel een aluminiumlegering gebruikt die op de juiste dikte gewalst wordt. Daarnaast worden ook opbergblikken en opbergboxen tegenwoordig nog van blik gemaakt. Voordat er kunststoffen werden gebruikt in de Nederlandse productie-industrie werd blik veel meer toegepast in huishoudelijke artikelen en speelgoed. Blik wordt tegenwoordig ook steeds meer vervangen door kunststoffen in de automotive. Kunststoffen zijn vaak lichter en goedkoper te produceren. Daarnaast is kunststof nog beter vervormbaar en kan kunststof niet roesten. Hierdoor is kunststof een grote concurrent voor de beplating van auto’s en andere voertuigen.