Walsen in de plaatbewerking

Walsen is een techniek die wordt gebruikt voor het vervormen van plaatvormig materiaal. Over het algemeen past men het walsen toe in de plaatbewerking van metaalbedrijven. Bij walsen gebruikt men machines die twee of meer walsrollen bevatten. Doormiddel van walsen kan men dik plaatstaal vlak walsen tot dunnere platen. Men kan zowel warmwalsen als koudwalsen. Dit heeft te maken met de temperatuur van het materiaal.

Als metaal heet is wordt de vloeigrens lager, kortom het materiaal is beter vervormbaar. Koudwalsen heeft echter ook voordelen omdat het materiaal daardoor harder wordt, er treed namelijk versteviging op en dat zorgt voor een andere textuur. Of men gaat koudwalsen of warmwalsen is afhankelijk van de eisen die worden gesteld aan het materiaal en de toepassing waar het materiaal voor wordt gebruikt.

Walsen met quarto-walstuigen
Het gebruik van quarto-walstuigen komt veel voor in de walstechniek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een machine die twee strekwalsen bevat. Tussen deze strekwalsen wordt de plaat gewalst. Daarnaast zijn er twee grotere steunwalsen aangebracht. Deze grote steunwalsen zorgen er voor dat de krachten die op de strekwalsen inwerken worden opgevangen. Tijdens het walsen ontstaan trillingen deze worden opgevangen door de strekwalsen een aantal millimeters naar voren of naar achteren te zetten. Om de gewenste plaatdikte te krijgen worden meestal meerdere koudwalsen achter elkaar neer gezet. Het kan dus voorkomen dat in een bedrijf 3 tot 5 quarto-walstuigen achter elkaar zijn geplaatst.

Verschillende soorten walsrollen
Er worden verschillende soorten walsrollen gebruikt. De meest bekende walsrollen zijn de gewone cilindrische rollen. Deze worden gebruikt om platen dunner te walsen. Bij veel plaatwerk bedrijven worden deze walsrollen gebruikt. Het is goed mogelijk dat deze platen later nog doormiddel van kanten en of zetten in de gewenste vorm worden gebracht. Ook persen, ponsen en stansen kan voorkomen. Plaat kan echter ook in de gewenste vorm worden gesneden met bijvoorbeeld een watersnijder of lasersnijmachine.

Men kan er ook voor kiezen om rollen te gebruiken die een profiel bevatten. Deze rollen worden ook wel geprofileerde walsrollen genoemd. Deze walsrollen bevatten dus een bepaald profiel hierbij kan men denken aan T profielen of I profielen. Ook buizen kunnen in een bepaalde vorm worden gewalst evenals goten. Zelfs voor de vervaardiging van traanplaat worden profielwalsen gebruikt. Ook profielplaat kan later uiteraard in een andere vorm worden gebracht of bewerkt.