Waarom verkleuren de meeste houtsoorten in de buitenlucht?

In de bouw wordt hout veel toegepast. Niet alleen aan de binnenkant van de woning worden houten constructies geplaatst zoals bij houtskeletbouw, ook aan de buitenkant wordt hout nog veel gebruikt. Het gebruik van hout als gevelbedekking wordt al erg lang gedaan, in Nederland past men houten gevels al sinds de middeleeuwen toe. Daarnaast wordt hout ook gebruikt in constructies, veranda’s en vlonders.

Meestal gebruikt men voor deze toepassingen bankirai voor bijvoorbeeld vlonders. Daarnaast wordt azobé onder andere voor hekwerken en erfafscheiding gebruikt. Voor gevels gebruikt men cedar of grenen. Hout is goedkoop en heeft daarnaast een isolerende werking. Verder geeft hout een natuurlijke uitstraling aan een woning. Hout kan op verschillende manieren worden beschermd tegen vocht en andere weersinvloeden. Men kan hout lakken, verven en beitsen. De bescherming die men op hout aanbrengt is afhankelijk van de plaats waar het hout wordt toegepast. Als men het hout niet beschermd zal het hout vergrijzen. Hieronder is beschreven waardoor hout naar grijs verkleurd.

Waarom verkleurd hout in de buitenlucht?
Hout verkleurd in de buitenlucht. De meeste houtsoorten worden in de buitenlucht grijs. Dit is onder andere het geval met azobé, grenen, eiken, basralocus en cederhout. Alle houtsoorten bevatten kleurstoffen die het hout een specifieke kleur geven. Daarnaast bevat hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Doormiddel van erosie slijten de zachte delen van hout doormiddel van wind en neerslag weg. De buitenlaag van het hout vergrijst langzamerhand door deze erosie en de uitwerking van zonlicht. Zonlicht bevat ultraviolette straling (UV).

Deze UV straling zorgt er voor dat hout lichter wordt. Vergrijzen van hout is een langzaam proces in eerste instantie zullen alleen de buitenste cellagen van het hout lichtgrijs worden. Als er dan vocht op het hout wordt aangebracht schijnt de buitenste cellaag door. Dit zorgt er voor dat het hout in een natte toestand de oorspronkelijke kleur laat zien. In droge toestand zal het hout echter weer de vergrijsde kleur laten zien. Na verloop van tijd is het hout diep vergrijsd en zal het hout ook in natte toestand een grijze uitstraling hebben.

Is vergrijzen van hout gewenst of niet?
Het vergrijzen van hout is niet slecht voor de kwaliteit van het hout. Vergrijsd hout is constructief niet beduidend zwakker dan hout dat zijn oorspronkelijke kleur heeft behouden. De kleur van hout speelt eigenlijk alleen maar een rol met betrekking tot esthetische aspecten. Een gevel die in de zon is geplaatst moet overal even grijs zijn om een mooi geheel te geven. Delen die onder kappen en  dakoverstekken zijn geplaatst krijgen nauwelijks zonlicht en regen. Daardoor zullen deze delen ook niet snel vergrijzen. Dit kan een ongewenst effect geven, een deel van de gevel wordt grijs en een ander deel niet.