Vloer isoleren met PUR

Polyurethaan (PUR) is een schuimvormige kunststof die bestaat uit de componenten polyol en isocyanaat en kan als vloerisolatie worden aangebracht doormiddel van spuiten. De polyol en isocyanaat worden met elkaar vermengd tijdens het spuiten en gaan daardoor een reactie met elkaar aan. Door deze reactie ontstaat een schuim dat opgevuld is met cellen die lucht bevatten. De cellen die gevuld zijn met lucht zorgen voor de isolerende werking van PUR. De cellen van het PUR kunnen bestaan uit open cellen en dichte cellen. Als er sprake is van open cellen spreekt men van zacht schuim en bij dichte cellen spreekt men van hard schuim. De blaasmethode en het soort blaasmiddel dat wordt gebruikt tijdens het aanbrengen van PUR-schuim is bepalend voor de soort schuimsubstantie.

PUR als vloerisolatie
PUR schuim is een materiaal dat breed wordt toegepast. Een bekende toepassing van het materiaal is vloerisolatie. Door de luchtcellen heeft PUR een gunstige isolerende werking. Het aanbrengen van PUR gebeurd doormiddel van een grote spuit waar de twee componenten gezamenlijk met elkaar vermengd uit worden gespoten. Dit is werk dat door een specialistisch bedrijf moet gebeuren. Ook de persoon die de spuit bedient moet over voldoende kennis beschikken en moet veilig werken. Tijdens het spuiten komen namelijk schadelijke dampen vrij. De PUR vloerisolatie wordt aan de bovenkant van een kruipruimte aangebracht. Dat is dus rechtstreeks onder de vloer van de begane grond. Om dat goed te kunnen uitvoeren moet de kruipruimte een minimale hoogte hebben van 50 centimeter.

Eigenschappen van PUR vloerisolatie
Omdat PUR onderkant van de vloer gespoten wordt vaak ook een deel van de funderingsmuren in de kruipruimte geïsoleerd met PUR. Ook de aanwezige leidingen, buizen en andere objecten in de kruipruimte zullen door een laag PUR worden bedekt. Kieren en gaten worden eveneens door PUR gedicht. Dit is over het algemeen geen probleem. Op die manier worden constructiedelen beschermd tegen vocht en wordt tocht uit kieren voorkomen. Ook is de PUR laag luchtdicht waardoor de isolerende werking wordt verhoogd. Die isolerende werking van PUR wordt verhoogd naar mate de PUR laag dikker wordt. Het materiaal heeft een lambdawaarde van 0,026 W/m*K en dat is zeer hoog. Een groot nadeel van PUR is dat het materiaal niet milieuvriendelijk is. Het materiaal bevat HFK’s of HFO’s, dit zijn chemische gassen die slecht zijn voor het milieu. Er worden echter steeds meer PUR-varianten ontwikkelt die deze schadelijke stoffen niet bevatten.