Meer stakingen in eerste kwartaal 2021 ten opzichte van 2020

In de eerste vier maanden van dit jaar is meer gestaakt dan in dezelfde periode in 2020. Dit bericht werd vrijdag 30 april 2021 bekend gemaakt door de vakbond FNV. In totaal zou 11 keer zijn gestaakt. Volgens de vakbond zijn dat nu al twee werkstakingen meer dan in heel 2020. Het afgelopen jaar werden namelijk maar negen stakingen gehouden door werknemers in Nederland.

De afgelopen maanden werden door de vakbond FNV vooral stakingen uitgevoerd bij supermarkten, beroepsgoederenvervoer en in de metaalindustrie. De vakbond gaat er vanuit dat het in deze sectoren goed gaat ondanks de coronacrisis. Volgens de FNV moeten de leden van de vakbond meeprofiteren van deze sectoren. Doormiddel van de stakingen moeten werknemers in deze sectoren meer loon kunnen krijgen maar ook hun toeslagen behouden. Verder hoopt de FNV voor de werknemers verbeterde pensioenafspraken af te dwingen.

Omdat er in het afgelopen jaar sprake was van een coronacrisis hebben veel bedrijven maar ook werknemers voornamelijk de focus gelegd op overleven. Er werd minder aandacht besteed aan de onderhandelingen over een collectieve arbeidsovereenkomst. Doordat er minder onderhandelingen plaatsvonden zijn er ook minder stakingen geweest om de onderhandelingen in een bepaalde richting te drukken.