Loodgieters: gooi geen oliebollenvet of frituurvet door gootsteen

Gooi geen frituurvet of oliebollenvet door de gootsteen. Dat is de dringende oproep van de waterschappen maar ook van loodgieters oftewel installatiemonteurs. Oliebollenvet is wanneer het overbodig is geworden een lastig goedje. Mensen willen er graag zo snel mogelijk vanaf. Toch moet het verwijderen van frituurvet zorgvuldig gebeuren. Je moet het nooit door de gootsteen of door de wc heen gooien. Het vet stroomt namelijk traag door de leidingen en gaat vervolgens stollen. Daardoor gaan de leidingen dichtslibben. Er kan geen water meer door heen en de verstopping is een feit. Gevolg is dat men voor de keuze staat om een installatiebedrijf in te schakelen of ontstoppingsmiddel te gebruiken.

Ontstoppingsmiddel

Ontstoppingsmiddel is de goedkoopste oplossing maar lang niet altijd de beste oplossing. Door het ontstoppingsmiddel kan misschien een klein gaatje vrij worden gemaakt in het gestolde frituurvet. Daardoor kan het water door de gootsteen een beetje weglopen. Het ontstoppingsmiddel tast echter de leidingen ook aan en de gelijmde verbindingen tussen de leidingen. Naar mate de verstopping hardnekkiger is zal men meer ontstoppingsmiddel gaan gebruiken. Hoe meer gootsteenontstopper men gebruikt hoe meer men de leidingen aantast. Alternatieven voor gootsteenontstopper zijn cola, warm water met Dreft en Soda. Deze middeltjes kunnen wel in een aantal gevallen helpen als er sprake is van een vrij kleine verstopping. Echter er kan ook sprake zijn van een forse verstopping waardoor deze middeltjes niet meer werken. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Gooi daarom nooit frituurvet of oliebollenvet in de gootsteen of wc.

Frituurvet en oliebollenvet op een verantwoorde wijze weggooien

Hoe moet je dan van het frituurvet af? Frituurvet en oliebollenvet kan het beste worden weggegooid in een oud leeg melkpak of frisdrankpak dat aan de bovenkant is opengesneden. Ook een andere verpakking kan geschikt zijn. Dit vet kan dan vervolgens worden weggegooid in de grijze container. ook gourmetplaten en andere bakplaten kunnen het beste eerst worden afgenomen met een stukje keukenrol. Dat neemt namelijk het vet op zodat het goed verwijderd kan worden en niet in de gootsteen beland. Tijdens de Kerstperiode wordt al veel gebakken en gefrituurd in Nederland als dit door de leidingen wordt gegooid is de verstopping dikwijls al een feit of er is sprake van een bijna volledige verstopping. Door het oliebollenvet vervolgens ook nog door de leidingen heen te gooien is de kans op een complete verstopping heel groot.

Waterschap en riool

Het vet dat wel het riool weet te bereiken zorgt ook voor problemen. Dit geeft het Waterschap in Nederland aan. Het oliebollenvet en frituurvet gaat namelijk samenklonteren. Daardoor ontstaat een harde laag die boven op het rioolwater gaat drijven. Daardoor kan het rioolgemaal deze laag moeilijk wegpompen. Daardoor ontstaat een kostenpost van miljoenen euro’s op jaarbasis. Iedereen in Nederland betaald hiervoor doormiddel van de waterschapsbelasting.

Toch verstopping: loodgieter inschakelen

Bij een hardnekkige verstopping is er vaak maar één oplossing en dat is een loodgieter oftewel een installatiemonteur inschakelen. Deze monteurs hebben het al heel druk gekregen de afgelopen jaren vanwege de verduurzaming waaronder het aardgasvrij maken van woningen. Veel installatiemonteurs hebben echter ook ervaring met sanitair, waterleidingen en afvoerleidingen. Dat zorgt er voor dat deze specialisten worden ingeschakeld bij verstoppingen. Goedkoop zijn ze echter niet. Het tarief van een erkend installatiemonteur zit in het noorden van Nederland tussen de 60 en 70 euro voor een ervaren installatiemonteur. Dit is echter een uurtarief waarbij de voorrijkosten nog niet eens zijn meegenomen. Ook materiaalkosten zijn nog niet in de uurtarieven berekend. Dat maakt duidelijk dat een verstopping veel geld kan kosten want je moet de verstopping eerst maar weten te vinden. De verstopping zit vaak in een leidingstelsel dat onder de vloer ligt.

Ontstoppingsspiraal

Als deze leidingen moeilijk bereikbaar zijn omdat ze bijvoorbeeld in de grond zitten in plaats van in een kruipruimte dan wordt het probleem alleen maar groter en zal in het uiterste geval een deel van het leidingstelsel uitgegraven moeten worden of een installatiemonteur moet toevallig op basis van de situatie een andere oplossing weten bijvoorbeeld door gebruikt te maken van een spiraal. Ook bij een zichtbaar leidingstelsel in een kruipruimte is het altijd zoeken naar de verstopping. Een installatiemonteur kan een speciale machine gebruiken met een spiraal om de leiding vrij te maken van de verstopping. Dit wordt gedaan met een elektrische ontstoppingsspiraal. Is dat niet mogelijk dan is een vervanging van een deel van het leidingwerk noodzakelijk. Daar is ook een eerste loodgieter vaak wel een paar uur mee bezig. Het probleem is vaak dieper dan het keukenkastje. Maar de meeste problemen ontstaan volgens Schmidt bij de gootsteen. “Vaak zit het probleem dieper dan het keukenkastje.