Hoe werkt een kamerthermostaat met een kabel?

Een kamerthermostaat is een thermostaat die wordt gebruikt om de temperatuur te regelen van een woning of (woon)ruimte. Er zijn thermostaten die doormiddel van een draadloze verbinding contact maken met een cv-installatie maar veel oudere woningen hebben een kamerthermostaat die doormiddel van een kabel verbinding heeft met een cv-installatie. Een standaard kamerthermostaat bevat alleen een temperatuuraanduiding maar er zijn veel complexere modellen verkrijgbaar in verschillende benamingen waarmee uitgebreide programma’s kunnen worden ingeregeld.

Hoe werkt de thermostaat?
De werking van een thermostaat is in de basis redelijk eenvoudig. Men geeft op het display van de thermostaat met een knop de gewenste temperatuur aan. In een thermostaat zit meettechniek waarmee de temperatuur in de omgeving gemeten wordt. Als deze lager is dan de geprogrammeerde temperatuur dan zal een signaal naar de verwarmingsinstallatie worden gestuurd om meer warmte te leveren. Bij een conventionele aardgasgestookte cv-installatie betekent dit dat de cv -ketel aan zal gaan. Een thermostaat kan echter ook aan andere verwarmingsbronnen worden aangesloten zoals blokverwarming of een stadsverwarming-verdeler. Als de thermostaat de gewenste temperatuur meet in de kamer zal deze overigens er voor zorgen dat de cv-ketel of andere verwarmingsbron uitgeschakeld wordt.