Benzineprijs rond jaarwisseling 2021 en 2022 boven 2 euro per liter

De prijs van benzine is het afgelopen jaar omhoog geschoten. Doordat veel bedrijven te maken kregen met een economische opleving en de lockdowns grotendeels uit bleven konden bedrijven meer produceren. Ook werd er meer getransporteerd. Daarnaast hebben ook meer mensen op hun bedrijfslocatie gewerkt. Er werd dus ook meer brandstof gebruikt. De vraag naar benzine is het afgelopen jaar toegenomen maar het aanbod van deze brandstof nam echter nauwelijks toe. Nu er aan het einde van 2021 in verschillende landen een lockdown is doorgevoerd is er wel een effect merkbaar in de vraag naar benzine. En dat effect is merkbaar in de adviesprijs voor deze brandstof.

De Nederlandse adviesprijs voor benzine lijkt in 2021 boven de 2 euro per liter te eindigen. Dit bericht werd afgelopen maandag bekend gemaakt door het consumentencollectief UnitedConsumers. Volgens deze organisatie is de adviesprijs voor benzine maandag ruim boven de 2,08 euro per liter uitgekomen. Aan het begin van 2021 was dit echter nog ongeveer 1,68 euro per liter. De prijzen kunnen aan de benzinepomp wel verschillen. Het gaat namelijk om adviesprijzen. Pomphouders kunnen van deze prijzen afwijken.

UnitedConsumers houdt dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen bij en heeft daardoor een goed beeld van de prijsontwikkeling. De afgelopen maanden is de prijs van benzine meerdere keren gestegen. Het hoogste niveau van de benzineprijs werd op 18 november bereikt. Toen steeg de literprijs naar een record van 2,145 euro. Overigens is niet alleen de prijs van benzine gestegen. De prijzen van lpg en diesel gingen dit jaar naar nieuwe records. Wie nu een liter E10 (Euro95) tankt, is circa 40 eurocent meer kwijt dan begin 2021.