Wat is een orderpicker?

Een orderpicker wordt ook wel een orderverzamelaar genoemd en is verantwoordelijk voor het ontvangen, klaar zetten en verzamelen van orders in een magazijn of distributiecentrum. Een orderpicker is verder verantwoordelijk voor het logistieke aspect in het magazijn. Dat houdt in dat in het magazijn de goederen ontvangen en op de juiste manier getransporteerd moeten worden zodat deze op de juiste locatie in het magazijn komen te staan. Dit is niet alleen het fysiek verplaatsen van goederen maar vaak ook het digitaal registreren van goederen in een speciaal systeem waarin de voorraad binnen een bedrijf wordt bijgehouden door de inkomende en uitgaande goederen te verwerken. Hieronder zijn de taken van de orderpicker nader omschreven.

Wat doet een orderpicker?
Een orderpicker heeft verschillende taken. De taken van deze functie kunnen in de praktijk echter wel verschillen. Dit heeft onder andere te maken met de omvang van de organisatie waar de orderpicker werkt. Een grote organisatie heeft vaak de taken van orderpickers opgesplitst of meer toegesneden op bijvoorbeeld alleen het verzamelen en verwerken van orders. In kleine organisaties moeten orderpickers meer allround werken en krijgen ze vaak meerdere taken en verantwoordelijkheden binnen het magazijn en het distributiecentrum. De volgende werkzaamheden kunnen tot het takenpakket van een orderpicker behoren:

  • Verwerken van orders die bij het magazijn of distributiecentrum binnen komen
  • Bestellingen en orders bij elkaar zoeken zodat een bestelling klaar gemaakt kan worden voor transport.
  • Het controleren van de kwantiteit van bepaalde producten. Kloppen de aantallen die genoteerd zijn in het systeem of op een pakbon met de werkelijke aantallen?
  • Het controleren van de kwaliteit van producten die binnen komen. Zitten er geen beschadigingen op. Indien dit wel het geval is zal dit vaak moeten worden gerapporteerd. Ook bij producten die het bedrijf verlaten dienen beschadigheden of andere bijzonderheden nadat deze zijn waargenomen ook te worden gerapporteerd.
  • Regelmatig moeten producten worden voorzien van een etiketten met daarop productcodes, codes van klanten en eventueel aantallen. Deze etiketten worden vaak doormiddel van een scanner geregistreerd wanneer de goederen de organisatie binnen komen. Ook wanneer de producten het distributiecentrum of het magazijn gaan verlaten worden ze onder een scanner gehaald waardoor de orderpicker weet welke producten in het magazijn of distributiecentrum aanwezig zijn en welke niet.

Welke machines gebruikt een orderpicker?
In de uitoefening van de functie moet een orderpicker regelmatig gebruik maken van verschillende machines en systemen. De volgende systemen en machines kunnen op de werkplek voorkomen:

  • Gebruiken van computersystemen om de locatie van onderdelen van een order te bepalen.
  • Computersystemen gebruiken om binnen gekomen goederen te registeren en uitgaande goederen uit te boeken.
  • Orderpickers maken regelmatig gebruikt van (interne) transportmiddelen zoals heftrucks, reachtrucks, pompwagens en andere systemen die worden gebruikt voor het verplaatsen van lasten. Hierbij kan ook gedacht worden aan laadkranen en hijskranen waarmee goederen en grondstoffen kunnen worden ingeladen of uitgeladen voor transport en opslag.

Waar werken orderpickers?
Orderpickers werken meestal in magazijnen of bij grote bedrijven in distributiecentrums. Deze bedrijven kunnen bijvoorbeeld grote doehetzelfzaken zijn of groothandels. Ook postorderbedrijven en grote internetbedrijven die veel online verkopen hebben enorme distributiecentrums waarin orderpickers werken. Naast deze omvangrijke bedrijven zijn er ook grote fabrieken en productiebedrijven die orderpickers in dienst hebben.