Wanneer heb je een gat in je CV?

Op de arbeidsmarkt hoor je soms de uitdrukking: “iemand heeft een gat in zijn cv.” Deze uitdrukking wordt zo algemeen gebruikt dat men er vanuit gaat dat je weet wat er mee wordt bedoelt. Mocht dat niet het geval zijn dan kun je onderstaande uitleg doornemen. Dan weet je in de toekomst wat met de uitdrukking wordt bedoelt.

Definitie ‘gat’ in een cv
Men spreekt van een ‘gat’ in een cv wanneer men drie maanden of langer geen betaald werk heeft gedaan. De periode dat de werkzoekende geen werk heeft gehad wordt als een ‘gat’ in het cv beschouwd.

Een ‘gat’ in een cv is ongunstig
Een ‘gat’ in een cv is ongunstig voor een werkzoekende. Een bedrijf wil tijdens een sollicitatiegesprek graag weten waarom een werkzoekende in de periode van het ‘gat’ geen werk heeft gehad. Bedrijven vinden over het algemeen sollicitanten interessanter wanneer ze zonder tussenliggende periodes aan het werk zijn gebleven. Wanneer iemand om wat voor reden dan ook een periode heeft gehad waarin hij of zij niet aan het werk is geweest wordt dat gezien als een gebrek. Een sollicitant heeft dan wat uit te leggen aan het bedrijf waar hij of zij solliciteert.

Een ‘gat’ op het cv voorkomen
Een ‘gat’ op een cv kan worden voorkomen wanneer je tijdig solliciteert als je contract ten einde loopt en er geen zicht is op verlenging. Hou daarom goed contact met je werkgever over je contract en opzegtermijn. Probeer je tijdens je loopbaan zo goed mogelijk te ontwikkelen. Dit kan doormiddel van het volgen van opleidingen en het aanleren van nieuwe vaardigheden op je werk. Deze ontwikkeling van jezelf werkt twee kanten op. Het bedrijf waar je werkt ziet dat je gemotiveerd bent en breed ingezet kunt worden. Je wordt meer waard voor het bedrijf waar je werkzaam bent. Mocht je ontslagen worden dan is de investering die je in jezelf hebt gedaan niet voor niets geweest. Je kunt je ontwikkeling op je cv noteren waardoor je een grotere kans hebt op een nieuwe baan.

Een ‘gat’ op je cv dicht maken
Wanneer er een gat op je cv (dreigt) te ontstaan moet je effectief aan de slag met het vinden van een oplossing. Bedrijven gaan je waarschijnlijk vragen naar de reden waarom het ‘gat’ op het cv is ontstaan. Hierop moet je een duidelijk en eerlijk antwoord kunnen gegeven.  Het kan zijn dat er geen passend werk voor je op de arbeidsmarkt te vinden was. Dan wil het bedrijf graag weten wat je in de periode hebt gedaan om je kans op werk te vergroten. Het volgen van een opleiding of het doen van vrijwilligerswerk waarbij je nieuwe vaardigheden leert zijn daarom verstandige keuzes die je kunt maken wanneer je zonder werk komt te zitten. Ook een vakantie zou een oplossing kunnen zijn. Het is belangrijk dat je jouw keuze goed kunt motiveren tijdens een sollicitatiegesprek. Geef voor jezelf antwoord op de vraag: “hoe is het ‘gat’ op mijn cv ontstaan en wat heb ik er aan gedaan om het op te lossen?”