Vragen aan een elektromonteur tijdens een intakegesprek of sollicitatiegesprek

Elektromonteurs zijn van groot belang voor de verduurzaming of energietransitie. Dat komt omdat veel duurzame installaties draaien op elektrische stroom die afkomstig is van bijvoorbeeld zonnepanelen. Omdat er veel aandacht is voor de energietransitie is het logisch dat er ook veel vacatures open staan voor elektromonteurs op de arbeidsmarkt. Daar komt ook nog de modernisering van elektrische installaties in bestaande woningen bij evenals de bouw van nieuwe woningen. In de praktijk verschilt de inhoud van de functie van elektromonteurs, dat komt onder andere tot uiting in de omschrijving van vacatures voor elektromonteurs. Net zo verschillend zijn de opleidingen, werkervaringen en competenties die op de cv’s staan van elektromonteurs. Voordat je de juiste elektromonteur voor een openstaande vacature kunt selecteren is het belangrijk dat je een goed beeld krijgt van de werkervaring en opleidingen van de elektromonteur die solliciteert. Hieronder kun je een aantal tips lezen die je hierbij kunnen helpen.

Verschil tussen elektromonteur en elektronicamonteur

De opleidingen voor elektromonteurs verschillen in de praktijk. Allereerst is er het verschil tussen elektrotechniek en elektronica. Een elektromonteur houdt zich in de praktijk vaak bezig met grotere installaties waaronder de bekabeling en aansluitingspunten in woningen, utiliteit en andere gebouwen. Een elektronicamonteur is daarentegen een monteur die zich bezig houdt met kleinere componenten zoals printplaten en relais en soms bedradingskasten voor machines. Als je op zoek bent naar een elektromonteur voor gebouwen in de utiliteit, industrie en woningbouw dan is een elektronicamonteur minder geschikt. Dan zal je de focus echt moeten leggen op elektrotechniek.

Opleidingen voor elektromonteurs

De loopbaan van een elektromonteur begint over het algemeen met een opleiding in de elektrotechniek. Deze opleidingen werden in het verleden vaak gestart op de lagere technische school oftewel de LTS (tegen vmbo basisberoepsgericht). Maar er zijn ook elektromonteurs die meteen op het middelbaarberoepsonderwijs (mbo) beginnen met hun loopbaan in de elektrotechniek. Een veel gekozen opleiding is de opleiding Assistent Monteur Sterkstroominstallaties (AMSI). De opleiding AMSI- MBO is een Niveau-1 opleiding. Na de assistent-monteur opleiding kan de elektromonteur ook verder met de Monteur Sterkstroominstallaties (MSI) op niveau 2 en Eerste Monteur Sterkstroom Installaties niveau 3. En op niveau 4 is de elektromonteur Technicus Sterkstroom Installaties (TSI). Het is belangrijk om de juiste opleiding en het juiste opleidingsniveau in kaart te brengen van de elektromonteur zodat je weet welke verantwoordelijkheden deze kan dragen en welke werkzaamheden de elektromonteur zelfstandig of onder toezicht kan uitvoeren.

De volgende vragen kunnen worden gesteld:

  • Welke opleiding(en) heb je gevolgd in de elektrotechniek?
  • Wat was de inhoud van de opleidingen?
  • Op welk niveau heb je de opleiding afgerond?
  • Welke vakken/ werkzaamheden spreken jou het meeste aan?
  • Waar had je moeite mee?
  • Bij welke bedrijven heb je stagegelopen?
  • Wat heb je geleerd tijdens je stage?
  • Heb je een opleiding in BBL gevolgd of in een BOL variant?
  • Heb je naast je opleiding nog aanvullende opleidingen en trainingen gevolgd?
  • Ben je in bezit van een VCA certificaat?
  • Heb je ook NEN-papieren zoals NEN3140 en NEN1010
  • Heb je een hoogwerkercertificaat/ veilig werken op hoogste.

Naast het in kaart brengen van opleidingen en cursussen is ook een beeld van de werkzaamheden van groot belang. Een gedeelte van de kennis in opleidingen word daar namelijk toegepast en verder ontwikkelt.

Werkzaamheden van elektromonteurs

Net zoals de opleidingen van elektromonteurs kunnen verschillen zijn er ook verschillende werkzaamheden die een elektromonteur kan uitvoeren. Deze werkzaamheden kun je ook indelen in sectoren. Hierbij kun je denken aan sectoren zoals de woningbouw, utiliteit en industrie. De installaties in deze sectoren verschillen vaak. Dat komt omdat in woningen vaak andere installaties worden aangebracht dan in de industrie. De verschillen zitten onder andere in de machines die in de industrie worden geplaatst en bijbehorende meet- en regeltechniek. In de woningbouw heeft men het over het algemeen over het inregelen van de meterkast en het plaatsen van centraaldozen en wandcontactdozen met bijbehorende bedrading. Naast de aanleg van nieuwe installaties is het ook mogelijk om bestaande installaties te vervangen of te renoveren. Er zijn dus nogal wat verschillende aspecten waaraan je moet denken als je de ervaring van elektromonteurs in kaart wil brengen.

De volgende vragen kun je stellen om de werkzaamheden in kaart te brengen:

  • Hoeveel jaar ervaring heb je in de elektrotechniek?
  • In welke sectoren heb je gewerkt (bv woningbouw, utiliteit en industrie)
  • Welke sectoren hebben je voorkeur?
  • Heb je ervaring met sterkstroom (welke ervaring heb je op dit gebied?)
  • Heb je ervaring met zwakstroom (kun je aangeven wat je hierin gedaan hebt)?
  • Heb je ervaring met hoogspanning of werken in een omgeving met hoogspanningsinstallaties?
  • Kun je zelfstandig aan de slag met tekeningen?
  • Kan en mag je in de meterkast werken?
  • Heb je ervaring met het indelen van groepen?
  • Heb je ook ervaring in het plaatsen van zonnepanelen (geen hoogtevrees)?
  • Ervaring in domotica (huisautomatisering) en bijbehorende BUS-systemen?

Er zit nogal een verschil in de werkzaamheden die in de praktijk worden uitgevoerd. Omdat de loopbanen van elektromonteurs in de praktijk sterk wisselen is het belangrijk om wat de diepte in te gaan op dit punt. De installaties die op zwakstroom draaien zijn bijvoorbeeld anders dan installaties op sterkstroom, ook de veiligheidsvoorschriften verschillen. Tijdens in intakegesprek of sollicitatiegesprek met een elektromonteur kun je met bovenstaande vragen een gesprek op gang brengen waardoor een goede beeldvorming ontstaat over de werkzaamheden en werkervaring. Probeer deze aspecten zo goed mogelijk in kaart te brengen zodat de elektromonteur aan een baan wordt geholpen die goed bij hem of haar past. Dat is van belang voor de kwaliteit van het werk maar ook voor de veiligheid. Er zijn ook nog een aantal algemene punten die van belang zijn om te weten. Deze staan in de volgende alinea.

Algemene vragen aan elektromonteurs

Een aantal algemene vragen zijn van belang om te weten van elektromonteurs voordat ze aan de slag gaan. Deze algemene punten maken het totale ‘plaatje’ helemaal rond.

  • Vanaf welke datum ben je beschikbaar?
  • Heb je eigen handgereedschap?
  • Ben je in bezit van een rijbewijs en eigen auto?
  • Hoeveel uur per week ben je inzetbaar?
  • Zijn er persoonlijke aspecten die we mee moeten nemen als het gaat om veilig werken?
  • Zijn er overige zaken die van belang zijn om te vermelden?

Met al deze bovengenoemde vragen moet het lukken om inhoudelijk een goed gesprek te voeren met een kandidaat elektromonteur. Blijf vooral op de hoogte van de ontwikkelingen in dit boeiende vakgebied zodat je ook in de toekomst voor elektromonteurs een waardevolle gesprekspartner blijft in een intakegesprek of sollicitatiegesprek.