Voordelen van uitzendwerk en het werken als uitzendkracht

Uitzendwerk heeft een hoop voordelen ten opzichte van een rechtstreeks contract bij een bedrijf. Ondanks dat geven veel werkzoekenden op de arbeidsmarkt de voorkeur aan een rechtstreeks dienstverband bij een bedrijf. Men heeft de indruk dat een rechtstreeks contract bij een bedrijf meer zekerheid bied dan uitzendwerk. Bij vrijwel alle rechtstreekse arbeidscontracten die tussen een bedrijf en een werknemer worden gesloten is er sprake van een proeftijd. Daarnaast zijn de arbeidscontracten die de laatste jaren door bedrijven worden verstrekt meestal tijdelijke contracten waardoor het risico van een bedrijf beperkt blijft. Naast jaarcontracten wordt door bedrijven in toenemende mate gekozen voor halfjaar contracten of contracten met een duur van een aantal maanden.

Waarom kiezen bedrijven voor bepaalde tijd contracten?
Bedrijven maken deze keuze om verschillende redenen. Veel bedrijven hebben geen zicht op de opdrachten die ze krijgen van hun klanten en willen daarom medewerkers niet een contract geven dat veel langer duurt dan de opdrachten die ze verwachten. Daarnaast willen bedrijven de juiste medewerker op de juiste plaats. Sollicitatieprocedures nemen meer tijd in beslag dan een paar jaar geleden. Bedrijven willen zekerheid. Ze willen van te voren weten of een medewerker datgene gaat waarmaken wat het bedrijf verlangd en wat de medewerker heeft aangegeven in zijn of haar cv en sollicitatiebrief.

Proeftijd
Garanties zijn er echter nooit. Bedrijven kunnen nooit zeker zijn van de kwaliteit, productiviteit houding en gezondheid van een medewerker. Daarom willen bedrijven bij het bieden van een rechtstreeks contract graag een zo lang mogelijke proeftijd. Deze is echter volgens de wet bij een bepaalde tijd contract op een maximum van een maand gezet. In die eerste maand kijkt het bedrijf of de medewerker geschikt is voor het werk waarvoor hij of zij is aangenomen. De medewerker kan in die proeftijd kijken of het bedrijf, de werksfeer en de werkzaamheden bij hem of haar passen. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn kan binnen deze proefmaand het arbeidsverband zonder kantonrechter alsnog worden beëindigd.

Einddatum contract voor bepaalde tijd
Wanneer de proeftijd succesvol wordt afgerond wordt het bepaalde tijd contract over het algemeen tot de einddatum uitgediend. Alleen in bijzondere situaties kan het contract eerder met wederzijds goed vinden of door een kantonrechter bij ontslag (op staande voet) worden beëindigd. Tegen de einddatum van een bepaalde tijd contract ontstaat voor de medewerker een spannende tijd. Hij of zij wil graag weten of er een nieuw (bepaalde tijd) contract wordt verstrekt. Wanneer dat niet het geval is, zal de medewerker verder moeten solliciteren en gebruik kunnen maken van een opzegtermijn. De medewerker blijft met een bepaalde tijd contract afhankelijk van het bedrijf en de financiële ontwikkelingen die daar plaatsvinden.

Geen vast contract
Bedrijven aarzelen vaak om een vast contract te verstrekken aan een medewerker. Een vast contract geeft, in tegenstelling tot een tijdelijk contract, wel zekerheid aan een medewerker. Voor een bedrijf is zeker dat hij de medewerker met het vast contract, met het oog op de huidige wet en regelgeving, moeilijk kan ontslaan. Bedrijven maken onzekere tijden door. Daarom zijn bedrijven er toe geneigd om een medewerker tijdelijk de organisatie te laten verlaten op het moment dat deze in de buurt komt van de datum waarop een vast contract dient te worden verstrekt door de werkgever. Een medewerker kan dan na verloop van drie maanden of meer weer terugkeren naar de voormalig werkgever wanneer deze voldoende werk heeft om de medewerker weer een nieuw tijdelijk contract te verstrekken. Deze situatie komt in de praktijk regelmatig voor en zorgt voor onzekerheid bij de medewerker. Daarnaast hebben medewerkers die de organisatie verplicht drie maanden moeten verlaten het gevoel dat ze ‘aan het lijntje worden gehouden’.

Wat is een tijdelijk contract waard?
Bovenstaande vraag zouden werkzoekenden op de arbeidsmarkt aan zichzelf en aan het bedrijfsleven moeten stellen. Een tijdelijk contract met een proeftijd biedt in feite maar een tijdelijke zekerheid. Wanneer je niet goed functioneert of externe factoren, zoals een terugloop van opdrachten en werkzaamheden, een rol gaan spelen wordt het tijdelijke contract in veel gevallen niet verlengd. Dan kom je als medewerker alsnog op ‘straat’ te staan, met een korte loopbaan bij een bedrijf achter de rug. Daarnaast heb je vaak ook een behoorlijke sollicitatieprocedure gehad en heb je in het bedrijf geïnvesteerd met de hoop dat je er kon blijven. Als je de werkzaamheden bij een bedrijf goed hebt uitgevoerd en je goed met het personeel / de collega’s om bent gegaan, krijg je vaak wel een positieve referentie mee. Die heeft zeker waarde op de arbeidsmarkt maar dat verandert niets aan het feit dat je weer werk moet zoeken als je tijdelijke contract niet wordt verlengd.

Wat is uitzendwerk?
Uitzendwerk doe je via een uitzendbureau bij een bedrijf dat tijdelijk een extra kracht nodig heeft. Bedrijven kunnen een piek hebben in de productie of tijdelijk een kracht nodig hebben in verband met ziekteverzuim of zwangerschapsverlof. Daarnaast maken veel bedrijven die projectmatig werken, bijvoorbeeld op de bouw, ook gebruik van uitzendkrachten. Een uitzendkracht is officieel in dienst van het uitzendbureau maar is fysiek werkzaam bij een inlener. De inlener is het bedrijf dat de uitzendkracht heeft ingeleend. Deze inlener geeft de uitzendkracht de instructies over het uitvoeren van de werkzaamheden. Ook is de inlener verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving. De inlener heeft de uitzendkracht niet zelf in dienst. De uitzendkracht vult na een werkweek (eventueel digitaal) een urenbriefje in en laat deze ondertekenen door de opdrachtgever. Daarna wordt het briefje door de uitzendkracht (eventueel digitaal) gestuurd naar het uitzendbureau die de uitzendkracht vervolgens verloont. Het uitzendbureau declareert de door de uitzendkracht gewerkte uren vervolgens doormiddel van een factuur bij de inlener. De inlener betaald het uitzendbureau.

Biedt uitzendwerk zekerheid?
Uitzendwerk biedt net als een tijdelijk contract geen baangarantie voor langere tijd. Net als bij een rechtstreeks (tijdelijk) contract bij een bedrijf zal een uitzendkracht zijn best moeten doen om zo lang mogelijk bij een bedrijf te blijven werken. Bij goed functioneren kan een uitzendperiode heel lang duren. Na 78 gewerkte weken (zonder een aaneengesloten onderbreking van 26 weken of meer) bij één uitzendbureau gewerkt te hebben krijgt een uitzendkracht wanneer zijn of haar dienstverband wordt voortgezet een tijdelijk contract bij een uitzendbureau. Vanaf dat moment wordt ook wel gesproken van detachering. De uitzendkracht heeft dan de zekerheid dat hij of zij salaris ontvangt in de periode dat het detacheringscontract duurt. Daar tegenover staat wel de verplichting dat de uitzendkracht passende werkzaamheden moet aanvaarden en moet trachten deze zo succesvol mogelijk uit te voeren.

Wat zijn nu de voordelen van uitzendwerk?
In de tekst hiervoor werd duidelijk dat een rechtstreeks tijdelijk contract bij een bedrijf niet veel meer zekerheid bied dan uitzendwerk. Uitzendwerk heeft voordelen ten opzichte van andere dienstverbanden die op de arbeidsmarkt tot stand kunnen komen. Hieronder staat een opsomming van een aantal belangrijke voordelen van het werk als uitzendkracht:

  1. Meer salaris. Uitzendkrachten verdienen vaak meer salaris dan het personeel dat rechtstreeks in dienst is bij een bedrijf. Een bedrijf wil een uitzendkracht vaak voor korte duur inzetten om een project of een piek in de productie op te vangen. Bedrijven zijn dan vaak bereid om meer te betalen voor een goede medewerker.
  2. Werkervaring. Wanneer je een aantal jaar voor een uitzendbureau hebt gewerkt heb je vaak verschillende projecten afgerond. Hierdoor ontwikkel je werkervaring en leer je vaak ook nieuwe vaardigheden en technieken aan die je in je verdere loopbaan kunt gebruiken.
  3. Korte sollicitatieprocedures. Voor rechtstreekse contracten nemen bedrijven vaak de tijd. Sollicitatieprocedures die een week of meer duren zijn geen uitzondering. Daarnaast zijn er allemaal andere kandidaten die ook op dezelfde functies solliciteren. Voor uitzendkrachten leggen de uitzendbureaus de contacten met bedrijven. Je hoeft aan een uitzendbureau over het algemeen maar één keer je cv te sturen. Wanneer je bij het uitzendbureau bent ingeschreven zorgt het uitzendbureau er voor dat je wordt bemiddeld bij bedrijven die aansluiting bieden op jouw wensen en jouw cv. Een goed uitzendbureau staat goed bekend bij haar opdrachtgevers. Wederzijds vertrouwen zorgt er in de praktijk vaak voor dat uitzendkrachten met een kort kennismakingsgesprek al ingezet kunnen worden op een functie of project.
  4. Opleiding en training. Wanneer het zeer gewenst of noodzakelijk is om een bepaald veiligheidscertificaat of korte opleiding te volgen om voor uitzendwerk in aanmerking te komen kun je daarover met een uitzendbureau onderhandelen. Uitzendbureaus en bedrijven hebben onderling afspraken gemaakt over het betalen van de opleidingskosten. Ook in een kort dienstverband is het mogelijk om een cursus, training of opleiding te volgen zonder dat de kosten daarvan worden verhaald op de uitzendkracht.
  5. Gereedschap en kleding. Toonaangevende technische uitzendbureaus verstrekken indien nodig kosteloos werkkleding en gereedschap aan technisch uitvoerend personeel dat als uitzendkracht aan het werk gaat. Hierdoor kunnen uitzendkrachten de werkzaamheden goed uitvoeren zonder daarvoor hun eigen gereedschap te verslijten. Een bruikleenovereenkomst en een borg zijn in de meeste gevallen schriftelijk vastgelegd. Een uitzendbureau wil er zeker van zijn dat het verstrekte materiaal op de juiste manier wordt behandeld. Daarnaast dient het uitzendbureau er voor te zorgen dat het verstrekte gereedschap aan de kwaliteitseisen en veiligheidseisen voldoet. Elektrisch gereedschap wordt daarom door een gecertificeerde instantie, die in dienst is genomen door het uitzendbureau, tijdig gekeurd.
  6. Groot netwerk. Uitzendkrachten werken vaak op verschillende projecten en bij verschillende inleners. Vanwege de korte sollicitatieprocedures kunnen uitzendkrachten binnen een jaar voor een aantal inlenende bedrijven werken. Hierdoor kunnen uitzendkrachten een groot bedrijvennetwerk met contactpersonen ontwikkelen. Dit kan van pas komen wanneer ze zonder werk komen te zitten. Een uitzendkracht die bij verschillende inleners goed werk heeft verricht krijgt in de praktijk sneller werk dan werkzoekenden die alleen voor een rechtstreeks contract in aanmerking willen komen.
  7. Ook rechtstreeks dienstverband is mogelijk voor een uitzendkracht. In de praktijk komt het regelmatig voor dat bedrijven uitzendkrachten in overleg met het uitzendbureau een contract aanbieden. Inlenende bedrijven kunnen in veel gevallen een uitzendkracht ook zelf een rechtstreeks contract aanbieden wanneer de uitzendkracht een bepaalde periode via het uitzendbureau bij een bedrijf is ingeleend. Dit gebeurd natuurlijk in overleg met het uitzendbureau. Voor bedrijven en de uitzendkrachten is deze situatie gunstig. Een uitzendkracht en een bedrijf hebben tijdens een uitzendperiode de tijd gehad om aan elkaar te wennen en weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Een uitzendkracht die ingeleend wordt bij een bedrijf heeft een sterke concurrentiepositie ten opzichte van onbekende werkzoekenden die rechtstreeks bij een bedrijf in aanmerking willen komen voor een functie.

Uitzendwerk loont
Er zijn nog meer voordelen te noemen van uitzendwerk. De verloning die wekelijks of in overleg maandelijks plaatst vindt is vaak heel transparant. Elk uur dat je werkt krijg je betaald. Daarnaast bouw je vakantie uren, vakantiegeld, kortverzuim en afhankelijk van je leeftijd ook pensioen op. Ook de kennis en ervaring die je opbouwt zorgen er voor dat een uitzendkracht een stevige positie heeft op de arbeidsmarkt. Uitzendwerk is afwisselend en dynamisch, je kent na een paar maanden een hoop mensen die je weer verder kunnen helpen met je loopbaan. Uitzendwerk biedt vrijheid, je bent niet gebonden aan één bedrijf maar werkt voor veel bedrijven op verschillende projecten. Geen wonder dat er ook uitzendkrachten zijn die alleen maar uitzendwerk willen doen en niet voor een rechtstreeks tijdelijk contract bij een bedrijf in aanmerking willen komen.