Wanneer de werkloosheid stijgt en de nieuwsberichten iedere dag meer rampspoed over de arbeidsmarkt geven zou je bijna gaan twijfelen of solliciteren nog wel zin heeft. Het tegendeel is echter waar, solliciteren heeft ook in crisistijd zin. Solliciteren is van alle tijden alleen moet je als werkzoekende wel meegaan met de tijd. Solliciteren is een werkwoord en dat houdt in dat iemand die solliciteert werk moet maken van zijn of haar sollicitatie. Hieronder staan een aantal tips die je kunnen helpen om de kans op passend werk te vergroten.
Doelgericht solliciteren
Ook in crisistijd moet een werkzoekende doelgericht solliciteren. Niets is vermoeiender dan op alle vacatures een sollicitatiebrief schrijven in de hoop een positieve reactie te ontvangen. Bedrijven zitten niet op sollicitanten te wachten die alleen maar solliciteren om een baan te ontvangen waaraan een bepaald inkomen verbonden is. Bedrijven willen dat sollicitanten een bewuste keuze maken voor hun bedrijf en de functie die daar open staat. Voordat je gaat solliciteren moet je goed in kaart hebben wat je kan en wat je wilt. Dit is een soort zelfanalyse. Hierin staan naast je cv ook je goede eigenschappen en eigenschappen waaraan je nog moet werken. Deze zelfanalyse moet je goed bewaren. Mocht je een portfolio hebben dan kun je daar de zelfanalyse in opnemen.
Vergroot je kans op werk
Je kans op werk wordt vergroot wanneer je solliciteert naar functies die aansluiting bieden op jouw cv. Met name de zogenoemde ‘harde’ eisen in vacatures zijn voor bedrijven belangrijk selectiecriteria. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om werkervaring en opleidingsniveau. Wanneer deze criteria afwijken van jouw profiel moet je rekening houden met een afwijzing als je gaat solliciteren. Jezelf overschatten heeft geen nut. Ook onjuiste informatie vermelden in je cv kan er voor zorgen dat je later voor teleurstellingen komt te staan. Het is over het algemeen verstandiger om te solliciteren naar functies die iets lager zijn dan het profiel waarover je beschikt. Wanneer je echter naar veel lagere functies gaat solliciteren krijg je van bedrijven soms te horen dat je overgekwalificeerd bent. Bedrijven geven deze reactie met een reden, ze zijn bang dat je in de aangeboden functie snel uitgekeken bent en elders gaat solliciteren. De grootste kans op werk maak je door jezelf op waarde te schatten en daar een passende baan bij te zoeken.
Sociale media
Laat overal weten dat je op zoek bent naar werk. Vertel dit in een kennissenkring maar ook op sociale media. Geef aan wat je zoekt en waar je dat zoekt. Op LinkedIn en Facebook kun je jouw profiel bijwerken en aangeven dat je werk zoekt. Zorg er wel voor dat je op deze sociale media een goed en professioneel beeld van jezelf schetst. Bedrijven bekijken deze media vaak ook wanneer je op een andere wijze solliciteert.
Blijf positief
Straal naar buiten toe uit dat je positief bent over je kansen op de arbeidsmarkt. Geen enkel bedrijf zal je aannemen omdat ze medelijden met je hebben of omdat ze je zielig vinden. Bedrijven willen mensen aannemen die een positieve bijdrage leveren aan het bedrijfsproces. Ook in e-mails, brieven en telefoongesprekken moet de positieve toon aanwezig zijn. Wanneer je op intakegesprek komt of sollicitatiegesprek hebt moet je een positieve houding hebben en een goede handdruk geven als je jezelf voorstelt. Dit is soms moeilijk maar is wel belangrijk om uiteindelijk een positief resultaat te boeken.
Omscholen en bijscholen
Wanneer je nog jong bent kun je overwegen om je te laten omscholen wanneer dat de kans op werk vergroot. Ook bijscholen kan nuttig zijn. Hierdoor zorg je er voor dat je kennis up-to-date is. Wanneer je toch een tijdje zonder werk komt te zitten is het voor bedrijven goed om te weten dat je die tijd nuttig hebt besteed door te investeren in jezelf en je eigen toekomst.