Bovenstaande vraag wordt door menig timmerman of metselaar gesteld. Ook andere bouwvakkers kunnen kampen met een terugloop aan werkzaamheden en projecten waardoor ze noodgedwongen moeten zoeken naar werk. Het aanbod van werk in de bouw verandert voortdurend. Dit heeft in belangrijke mate te maken met de economische ontwikkelingen van een land. Wanneer de economie achteruit gaat en de koopkracht daalt zijn minder mensen geneigd om een woning aan te schaffen of een verbouwing uit te laten voeren. Mensen houden de ‘hand op de knip’. Dit heeft zijn uitwerking in de werkgelegenheid voor bouwpersoneel. Wanneer het aantal bouwprojecten terugloopt ontkomen veel bouwbedrijven niet aan ontslagprocedures.
Dit is natuurlijk vervelend voor de bouwbedrijven maar nog vervelender voor bouwpersoneel dat met het verlies van werk de belangrijkste inkomstenbron verliest. Wanneer het aantal ontslagen onder bouwpersoneel toeneemt neemt ook het aantal werkzoekende bouwvakkers op de arbeidsmarkt toe. Eerst werkte je met elkaar aan een bouwproject en nu ben je als werkzoekende bouwvakker elkaars concurrent. Hoe zorg je er voor dat je weer werk vind in de bouw? Hieronder staan een aantal tips die kunnen helpen om werk te vinden in de bouw. Een aantal van deze tips zijn misschien voor de hand liggend. Toch worden ze genoemd voor een duidelijk overzicht van mogelijkheden om werk te zoeken.
Netwerken
Netwerken zijn belangrijk omdat bedrijven tegenwoordig steeds vaker via via mensen aannemen en minder vacatures uitzetten in kranten of andere media. Het plaatsen van vacatures is voor bedrijven kostbaar en tijdrovend. Daarnaast moeten bedrijven een complete sollicitatieprocedure afronden en hopen dat de juiste kandidaat er bij zit. Bedrijven willen veel liever van te voren weten waar ze aan toe zijn. Daarom vinden bedrijven het prettig om tijdig in kaart te hebben welke bouwvakkers geschikt zouden kunnen zijn voor hun bedrijf. Bedrijven zijn afhankelijk van netwerken en hun medewerkers ook. Maak daar gebruik van.
Wanneer je als bouwvakker zonder werk komt te zitten is het belangrijk dat je jezelf niet terugtrekt en thuis gaat zitten. Als bouwvakker trok je er vaak op uit om verschillende bouwprojecten tot een succes te maken. Deze denkwijze moet je ook hanteren bij het zoeken naar werk. Werk moet je zoeken, het komt over het algemeen niet naar je toe. Daarom moet je een netwerk ontwikkelen van mensen die je kunnen helpen aan een baan. Het is verstandig om hiermee tijdens je werk al te beginnen. Wanneer je eenmaal ontslagen bent moet je een inhaalslag maken met het ontwikkelen van een netwerk.
Hoe start ik met het maken van een netwerk?
Het ontwikkelen van een netwerk gaat stap voor stap. Allereerst houdt je goed contact met je collega’s die bij het bouwbedrijf werken of gewerkt hebben. Ook collega’s die om wat voor reden het bouwbedrijf eerder dan jou hebben verlaten vormen nuttige personen in een netwerk. Door regelmatig contact met elkaar te hebben krijg je zicht op de loopbaan van je voormalig collega’s. Mochten je voormalig collega’s een nieuwe baan krijgen dan is dat goed nieuws. Misschien kunnen ze in de toekomst wat voor jou betekenen wanneer er binnen het nieuwe bedrijf weer een vacature ontstaat. Zo kunnen je voormalig collega’s een goed woordje doen bij hun nieuwe werkgever. Wanneer je elkaar op die manier helpt snap je het doel van een netwerk.
Naast (voormalig) collega’s heb je misschien ook vrienden, buren of kennissen die werkzaamheden uitvoeren of uitgevoerd hebben in de bouw. Of in het verleden in de bouw hebben gewerkt. Deze bekenden kunnen je informatie geven over bouwbedrijven waar het goed mee gaat of bouwbedrijven waar het slecht mee gaat. Hierdoor kun je gericht solliciteren. Dit spaart tijd en moeite. Mochten bekenden van je nog werkzaam zijn in de bouw dan kun je natuurlijk altijd vragen hoe druk het bouwbedrijf het heeft en of er eventueel mogelijkheden zijn voor werk.
Bedrijven in een netwerk
Contacten met bedrijven zijn van groot belang. Wanneer je ontslagen wordt moet je altijd proberen een schriftelijke positieve referentie mee te krijgen van je vorige werkgever. Om dit te krijgen moet je goed werk hebben geleverd en op een ‘nette’ manier het bedrijf hebben verlaten. Dit is een belangrijke start. Daarnaast is je voormalig werkgever een belangrijke informatiebron. Veel bouwbedrijven kennen elkaar. Vraag daarom aan je voormalig werkgever of hij niet een collega-bedrijf weet waar het drukker wordt. Misschien kan je voormalig werkgever een goed woordje voor je doen. Ook kun je in het verleden misschien projecten op de bouw hebben uitgevoerd onder een grote aannemer. Zorg dat je daarmee in contact komt en blijft. Namen van contactpersonen zijn erg belangrijk. Schrijf deze op in een lijst of bewaar hun visitekaartjes.
Bouwprojecten volgen
Wanneer je een goed begin hebt gemaakt met een netwerk is het belangrijk om het lokale en landelijke nieuws met betrekking tot bouwprojecten goed in de gaten te houden. Probeer te achterhalen waar grote bouwprojecten worden gerealiseerd en wanneer. Het belangrijkste is natuurlijk wie de hoofdaannemer is en welke onderaannemers op de bouw aanwezig zullen zijn. Deze informatie moet je gebruiken om je netwerk uit te breiden. Mocht je al mensen in je netwerk hebben die bij de aannemers van de bouwprojecten werken dan is dat mooi meegenomen. Probeer met hen in contact te blijven over de nieuwe ontwikkelingen. Misschien kunnen jouw contactpersonen je tips gegeven om een werkplek te krijgen op een bouwproject? Vragen kan geen kwaad en geeft alleen maar blijk van interesse.
Uitzendbureaus
Ook uitzendbureaus zijn vaak een nuttige schakel in een netwerk. Uitzendbureaus beschikken zelf ook over netwerken van personeel en bedrijven. Het is verstandig om je bij uitzendbureaus te laten inschrijven. Geef daarbij duidelijk aan wat je wensen en vaardigheden zijn en neem je cv en diploma’s mee als je van plan bent om een uitzendbureau te bezoeken. Bewaar de visitekaartjes van de intercedenten die je geholpen hebben goed. Deze namen vormen een aanvulling voor je netwerk. Hou regelmatig contact met uitzendbureaus, dan weten ze dat je nog beschikbaar bent en gemotiveerd bent om aan de slag te gaan.
Omscholen of bijscholen
Het is mogelijk dat er ondanks je inspanningen weinig werk is voor iemand met jouw ervaring. Dit is misschien teleurstellend maar vormt tevens een kans om een nieuwe draai te geven aan je loopbaan. Probeer te achterhalen aan welke functies op de arbeidsmarkt wel behoeft is. Het is verstandig om hierbij te kijken naar functies die niet te veel afwijken van de functie die jezelf hebt uitgevoerd. Wanneer je bijvoorbeeld als timmerman hebt gewerkt kun je kijken naar andere functies die op de bouw worden uitgevoerd zoals installatiemonteurs of elektromonteurs. Door je werkervaring op de bouw heb je vaak zicht gekregen op verschillende functies die daar worden uitgevoerd en weet je welke bij je passen en welke minder geschikt zijn. Maak voor jezelf een lijst van functies die bij je passen en ga na of daar op de arbeidsmarkt behoefte aan is. Deze behoefte kun je ontdekken door op internet of kranten vacatures te zoeken. Ook kun je bij uitzendbureaus inventariseren aan welke beroepen meer behoefte is. Wanneer je dit in kaart hebt kun je gaan kijken wat je nodig hebt om voor die beroepen en vacatures in aanmerking te komen.
Een opleiding volgen is een goede keuze wanneer deze doelbewust wordt gemaakt. Met een opleiding kun je jezelf bijscholen om beter te worden in je vakgebied of jezelf laten omscholen door een ander vak te leren. Het laatste geval kost veel inspanning en zorgt er voor dat je loopbaan een andere ‘draai’ krijgt. Denk goed na voordat je een omscholing doet en vraag verschillende instanties om advies.
Het volgen van een opleiding brengt kosten met zich mee. Niet alleen geld moet worden geïnvesteerd, ook tijd is een belangrijk aspect dat je zelf moet investeren. Kies daarom niet iets omdat je daar toevallig veel vacatures van hebt gezien. Je moet een opleiding kiezen omdat je ervan overtuigd bent dat het beoogde beroep bij je past en de opleiding meerwaarde bied op je cv.
Tot slot
Hiervoor is het schrijven van een cv en een sollicitatiebrief niet benoemd. Deze informatie is in de kennisbank ook te vinden onder het kopje sollicitatie. Het schrijven van sollicitatiebrieven en een cv is uiteraard een belangrijk element van een doelgerichte sollicitatie. Toch behoort dit steeds meer tot de traditionele sollicitatiemiddelen. Tegenwoordig wordt ook veel gebruik gemaakt van facebook, LinkedIn en andere sociale media. Het is verstandig om ook die middelen om werk te krijgen te inventariseren. Hoe meer mediamiddelen je gebruikt om een baan te vinden des te beter. Zolang je overal maar hetzelfde beeld over jezelf laat zien.