EU wil dat kanker bestrijden met gezonde voeding en levensstijl

De Europese Unie wil dat mensen gezonder gaan leven. Dan wordt de kans op kanker minder groot. Daarom moeten ongezonde voeding en alcohol op minder plaatsen verkrijgbaar zijn aldus Brussel. Daarnaast moeten ook de regels voor tabaksproducten veel strenger worden. De Europese Commissie heeft hiervoor een plan opgesteld. De kern van het plan is gericht op het terugdringen van kanker. Afgelopen woensdag werd het plan bekend gemaakt aan de media. Er zal de komende jaren in totaal 4 miljard euro beschikbaar worden gesteld om mensen te wijzen op een gezonde voeding en levensstijl om zodoende kanker te bestrijden.

Bestrijding van kanker krijgt meer aandacht

Hoewel de laatste tijd veel aandacht is voor corona is vooral kanker een levensbedreigende ziekte. In 2020 hebben ongeveer 2,7 miljoen burgers in de Europese Unie een kankerdiagnose gekregen. Daarnaast zijn in het afgelopen jaar 1,3 miljoen Europeanen overleden aan kanker. Dat maakt kanker de grootste doodsoorzaak in Europa. Het is al langer bekend dat het ontstaan van kanker in grote mate te maken heeft met een ongezonde levensstijl. Toch kunnen ook gezonde mensen de ziekte krijgen. Door roken en alcohol zou de kans op kanker echter wel veel groter zijn aldus de Europese Commissie. Zo geeft deze commissie aan dat 15 tot 20 procent van de kankergevallen veroorzaakt is door roken. Roken moet daarom verder worden ontmoedigd. Daarom gaat de belasting op rookwaar omhoog en worden de marketingregels nog strenger. Verder komt er strengere regelgeving voor relatief nieuwe rookproducten, zoals de e-sigaret en producten waarbij de tabak niet verbrand maar verhit wordt.

Meer aandacht voor gezonde producten

De Europese Commissie wil ongezonde producten niet alleen zwaarder belasten en weren van de markt maar ook gezonde voeding meer beschikbaar stellen. Zo moet er op scholen meer gezonde voeding beschikbaar komen en ongezonde voeding juist minder worden aangeboden. Er komen strengere reclameregels waarbij ongezonde producten moeilijker kunnen worden aangeprezen en de nadrukt wordt gelegd op gezonde producten.