Welke opleidingen zijn er in de sprinklertechniek en sprinklerinstallaties?

Sprinklerinstallaties worden aangebracht onder plafonds en daken van gebouwen. Deze installatie worden gebruikt voor het blussen van branden. Daarnaast zorgden sprinklerinstallaties er voor dat branden tijdig opgemerkt worden en dat de brand beheersbaar blijft. Een sprinklerinstallatie bestaat in de basis uit leidingen en sproeikoppen. Deze sproeikoppen worden ook wel sprinklers genoemd. De sprinkler treed in werking als de smeltzekering door de hitte in een ruimte gaat springen. Een sprinklerinstallatie vormt een belangrijk onderdeel van de brandpreventie. Daarom moeten deze installaties vakkundig worden aangelegd door een goed opgeleide sprinklermonteur. Bij sprinklerinstallaties kunnen verschillende opleiding aan de orde komen. Hieronder volgt een kort overzicht.

Leidinggevende Monteur Sprinklertechniek
De cursus Leidinggevende Monteur Sprinklertechniek werd in het verleden ook wel VSI A genoemd. Deze cursus is bestemd voor werknemers die werken aan automatische sprinklerinstallaties. Voor deze opleiding is een vooropleiding niet verplicht. Wel is werkervaring verplicht, deelnemers aan de cursus moeten ervaring hebben in het monteren en installeren van sprinklerinstallaties. Deze ervaring moet dusdanig zijn dat de monteur zelfstandig kan werken aan sprinklerinstallaties.

Aankomend technicus Sprinklertechniek
Een leidinggevend sprinklermonteur kan doorleren in de sprinklertechniek doormiddel van het volgen van de opleiding Aankomend technicus Sprinklertechniek. Deze opleiding werd in het verleden ook wel VSI-B of Sprinkler I genoemd. Deze opleiding is bestemd voor technisch personeel dat zich bezighoudt met het ontwerpen van sprinklerinstallaties, ook preventisten volgen deze opleiding zodat ze kunnen adviseren op het gebied van de aanleg van deze installaties. In de opleiding Aankomend technicus Sprinklertechniek leert de deelnemer eenvoudige sprinklersystemen te ontwerpen.

Technicus Sprinkler
Na het behalen van de opleiding  Aankomend technicus Sprinklertechniek kan een deelnemer doorstromen naar de opleiding Technicus Sprinkler. Deze opleiding werd vroeger ook wel VSI-C of Sprinkler II genoemd. Deze opleiding is gericht op werknemers die zich beroepsmatig bezig houden met het ontwerp van sprinklerinstallaties en al ruime ervaring hebben met het ontwerpen van eenvoudige installaties. De opleiding Technicus Sprinkler draait met name om het hydraulisch ontwerp van sprinklerinstallaties.

NEN-EN 12845/NEN 1073
Daarnaast is er ook nog de cursus NEN-EN 12845/NEN 1073. Deze cursus is ontwikkelt op basis van de norm NEN-EN 12845+A2+NEN 1073 (NL) die van kracht is sinds 1 oktober 2010. Deze norm vervangt het Voorschrift Automatische Sprinklerinstallaties (VAS) en heeft een groot deel van de behorende Memoranda overgenomen.

De NEN-EN 12845+A2+NEN 1073 (NL) is van toepassing op Nederlandse Vaste brandblusinstallaties en op Automatische sprinklerinstallaties. De norm is zowel gericht op het ontwerpen als installeren van brandblusinstallaties en sprinklerinstallaties. Daarnaast is de norm ook gericht op het onderhouden van deze installaties.

Deze NEN-cursus is op het niveau VSI-B of Sprinkler I en bestemd voor technici en projectleiders die werkzaam zijn in de sprinklertechniek. Als iemand in aanmerking wil komen voor de cursus NEN-EN 12845/NEN 1073 moet hij of zij in bezit zijn van een diploma VSI-B of Sprinklertechniek I.