Wat zijn de voordelen van een EVC traject?

EVC is een afkorting die staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Doormiddel van EVC-trajecten kunnen werknemers en werkzoekenden op de arbeidsmarkt trachten hun werkervaring te verzilveren in de vorm van een bepaalde opleiding of opleidingsniveau. Het doel van een EVC-traject is het vergroten van iemand zijn of haar meerwaarde op de arbeidsmarkt. Deze trajecten zijn soms nodig of noodzakelijk om iemand zijn of haar kansen te vergroten op werk.

Waarom een EVC-traject?
Het kan voorkomen dat werknemers met beperkte opleidingen aan de slag zijn gegaan en gedurende het werk steeds meer nieuwe vaardigheden hebben aangeleerd. Tijdens het uitvoeren van je werk kun je namelijk jezelf ontwikkelen en aan nieuwe competenties werken. Naast je werk kunnen ook vaardigheden die je privé hebt geleerd van belang zijn voor je ontwikkeling. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan personen die hobbymatig lassen of aan auto’s sleutelen. Het punt is echter dat al deze vaardigheden niet veel waarde hebben op het cv als ze niet officieel erkend worden en daarom is een EVC-traject interessant.

Als je wilt doorgroeien of van je hobby je werk wilt maken is het verstandig om een EVC traject te ondergaan. Ook als er sprake is van inkrimping of reorganisatie bij je werkgever waardoor je baan misschien gaat verdwijnen kan het verstandig zijn om een EVC traject te volgen. Wanneer je namelijk werkloos raakt is het goed dat je kunt aantonen wat je hebt geleerd bij je voormalige werkgever en welke opleiding daaraan verbonden is.

Voordelen van een EVC-traject
Er zijn een aantal voordelen die puntsgewijs kunnen worden genoemd als men het heeft over een EVC-traject:

  • Je ervaring wordt erkend en verzilverd. Dat zorgt er voor dat je weet wat je niveau is.
  • Door het verzilveren van ervaring doormiddel van een EVC traject kun je dikwijls op hogere functies solliciteren.
  • Een EVC traject is vaak een verkort traject waardoor je niet een complete opleiding hoeft te volgen om toch een erkenning te krijgen van je kennis en ervaring.
  • De opleidingskosten zijn meestal lager dan wanneer men een complete reguliere opleiding volgt.
  • Men bespaart ook tijd omdat men geen voltijd opleiding gaat volgen maar in plaats daarvan de werkervaring laat waarderen. Toch kan een EVC traject wel wat tijd in beslag gaan nemen omdat men de ervaring en competenties moet laten toetsen door een onafhankelijk persoon die daarvoor bevoegd is.
  • Als je zonder werk raakt is een succesvol afgerond EVC-traject een nuttige toevoeging voor het cv.