Wat kun je met een opleiding Assistent Monteur Sterkstroominstallaties (AMSI)?

Een opleiding Assistent Monteur Sterkstroominstallaties wordt in de praktijk vaak afgekort met AMSI. De opleiding is bestemd voor mensen die met sterkstroominstallaties willen werken in de elektrotechniek. Voordat iemand deze opleiding wil gaan volgen moet hij of zij zich goed oriënteren op de elektrotechniek. Een AMSI opleiding is zeer specifiek gericht op de elektrotechniek waardoor de opleiding voor andere functies en branches nauwelijks waarde heeft op het cv.

Wat zijn sterkstroominstallaties en waar vind je deze?
Sterkstroominstallaties of krachtstroominstallaties kunnen in verschillende gebouwen worden gevonden. Bij de meeste gebouwen wordt gewerkt met spanningen van 230 Volt of 400 Volt. In woningen is de spanning meestal 230 Volt. In de utiliteit en industrie komt ook een spanning voor van 400 Volt en een Ampère van 1600. Bij spanningen van 230 Volt of 400 Volt spreekt men van sterkstroom. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een spanning van maximaal 24 Volt spreekt men over zwakstroom. Zwakstroom is veel te vinden in elektronicaproducten, radio’s, tv’s en computers. Een Assistent Monteur Sterkstroominstallaties verricht werkzaamheden aan sterkstroominstallaties.

Wat doet een Assistent Monteur Sterkstroominstallaties (AMSI)?
Een Assistent  Monteur Sterkstroominstallaties (AMSI) verricht werkzaamheden onder leiding en toezicht van een ervaren monteur op het gebied van sterkstroominstallaties. Meestal is dat iemand die opgeleid is tot een Eerste Monteur Sterkstroominstallaties. Een AMSI moet goed in staat zijn om onder een leidinggevende te werken. Daarnaast moet hij of zij niet te verlegen zijn om vragen te stellen over bijvoorbeeld een technische tekening of installatie. De werkzaamheden die een AMSI uitvoert zijn divers. Zo plaatst een AMSI wandcontactdozen en centraaldozen. Daarnaast worden gleuven in de muur gefreesd waarin de leidingen worden geplaatst waardoor de kabels lopen naar de verschillende contactpunten. Door deze leidingen worden door de AMSI draden of kabels getrokken. Een AMSI mag meestal niet zelfstandig een meterkast inrichten of nieuwe groepen aanleggen. Hierbij is toezicht van een ervaren monteur sterkstroominstallaties belangrijk.

Waar werkt een Assistent Monteur Sterkstoominstallaties (AMSI)?
Een Assistent Monteur Sterkstoominstallaties kan werkzaamheden uitvoeren voor een (elektrotechnisch) installatiebedrijf. De werklocaties kunnen verschillen omdat installatiebedrijven projectmatig werken. Zo kunnen projecten in de woningbouw maar ook in de utiliteit worden uitgevoerd op verschillende adressen. Een AMSI moet flexibel inzetbaar zijn en daarom is het verstandig dat hij of zij over een rijbewijs en eventueel een auto beschikt. Een AMSI kan in verschillende fasen van een bouwproject ingezet worden. Dit kan zowel in de ruwbouw maar ook in de afmontage zijn. Grof en fijn werk komen beide aan de orde. In de ruwbouw kan in ‘open bouw’ worden gewerkt en is er sprake van kou en tocht. De arbeidsomstandigheden kunnen wisselen.  De afmontage is gericht op het leveren van zichtwerk.

Toelatingseisen voor de opleiding Assistent Monteur Sterkstroominstallaties (AMSI)
De toelatingseisen voor een opleiding tot Assistent Monteur Sterkstroominstallaties zijn minder zwaar dan de opleiding MSI en EMSI. Als assistent werk je onder toezicht en daarom hoeft een AMSI niet over een vooropleiding te beschikken. Wel moet iemand die in aanmerking wil komen voor de opleiding AMSI minimaal 16 jaar zijn. Verder zijn er geen wettelijke verplichtingen waaraan de persoon moet voldoen. Het is wel belangrijk dat iemand doelbewust voor de opleiding kiest. Na het afronden van een AMSI opleiding kan iemand verder gaan leren voor een opleiding MSI. Met het afronden van die opleiding mag een monteur zelfstandig werken aan sterkstroominstallaties en worden de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verbetert.

Kans op werk met opleiding Assistent Monteur Sterkstroominstallaties (AMSI)
De elektrotechniek is gekoppeld aan de bouw. Hoewel de ontwikkelingen in de bouw niet altijd naadloos aansluiten met de ontwikkelingen in de elektrotechniek. Ook in bestaande bouw kan bedrading worden aangelegd, omgelegd, vernieuwd of het netwerk worden vergroot. Dit is werk voor zelfstandige elektromonteurs en servicemonteurs in de elektrotechniek en gaat vaak buiten de bouwprojecten om. Voordat iemand met een afgeronde opleiding AMSI in aanmerking komt voor een dergelijke zelfstandige functie zal hij of zij wel door moeten leren en meer werkervaring moeten opbouwen. AMSI is daarmee een startfunctie in de elektrotechniek.