Wat kun je met de opleiding Technicus Sterkstroominstallaties (TSI)

Technicus Sterkstroominstallaties is een veelzijdig beroep in de elektrotechniek. Een elektromonteur met een diploma TSI voert in de praktijk verschillende werkzaamheden uit. Deze werkzaamheden bestaan onder andere uit het calculeren en ontwerpen van elektrotechnische installaties. Daarnaast zal een Technicus Sterkstroominstallaties in de praktijk ook zelfstandig elektrotechnische installaties aanleggen.

Ook het onderhouden van deze installaties hoort bij de werkzaamheden van de technicus. In de praktijk geeft een TSI ook vaak leiding aan collega’s op de bouw. De projecten waar een Technicus Sterkstroominstallaties werkzaam is kunnen zowel in de woningbouw als in de utiliteitssector worden uitgevoerd. De installaties waaraan een TSI werk zijn verschillend daarom moet hij of zij over voldoende kennis beschikken. Deze kennis wordt geboden op de opleiding Technicus Sterkstroominstallaties.

Niveau van opleiding TSI
De opleiding Technicus Sterkstroominstallaties (TSI) is een opleiding op niveau 4 volgens de Nederlandse kwalificatiestructuur BVE. Dit mbo niveau 4 en is vergelijkbaar met het ISCED-niveau 4C.

Wat leer je op de opleiding TSI
Deelnemers aan de opleiding TSI leren verschillende vaardigheden met betrekking tot elektrotechnische installaties. Ze leren hoe ze deze moeten installeren en onderhouden. Ook is er in de opleiding aandacht voor elektrische meet- en regelcomponenten en PLC’s. Er wordt geleerd hoe men elektrotechnische laagspanningsinstallaties moet aanleggen en hoe men besturingssystemen moet inregelen en testen. Ook het inbedrijfstellen van installaties en het storing zoeken en het oplossen daarvan behoort tot de inhoud van de opleiding TSI.

De opleiding TSI besteed ook aandacht aan werkvoorbereiding rondom elektrotechnische installaties. Deelnemers aan de opleiding leren een installatie te ontwerpen en te tekenen. Calculatie en aannemen komt aan de orde. Hierbij komen ook wetgeving en regelgeving en normen aan de bod.

Veiligheid is zeer belangrijk in de elektrotechniek. Als men installaties aanraakt die onder spanning staan kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn. Om die reden is er op de opleiding TSI aandacht voor veiligheid op de werkplek. Hierbij wordt niet alleen aandacht besteed aan eigen veiligheid. Ook de veiligheid van collega’s en andere mensen in de werkomgeving moet tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden van een Technicus Sterkstroominstallaties gewaarborgd zijn. Daarom is hier aandacht voor in de opleiding.

Wat voor werk kun je krijgen met een diploma TSI?
Een diploma TSI heeft meerwaarde op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat iemand naast deze opleiding ook praktijkervaring heeft opgedaan tijdens stages of werkzaamheden bij elektrotechnische bedrijven. De aard van deze praktijkervaring zorgt er meestal voor dat een Technicus Sterkstroominstallaties zich in een bepaalde richting van de elektrotechniek heeft gespecialiseerd. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan meet- en regeltechniek en PLC’s. Ook kunnen mensen met een TSI opleiding gespecialiseerd worden in werkvoorbereiding en technisch tekenen.

Een TSI is een specialist en zal daarom in de praktijk nog regelmatig aanvullende cursussen en opleidingen moeten volgen voor de uitoefening van zijn of haar vak. Dit kunnen bijvoorbeeld opleidingen en cursussen zijn over speciale software of ontwikkelingen in de meet- en regeltechniek. De ontwikkelingen in de techniek zijn de afgelopen jaren in hoogt tempo toegenomen. Door regelmatig opleidingen en cursussen te volgen zal de TSI een specialist blijven.