Wat is opleiding Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent (AKA) en wat kun je er mee?

De opleiding Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent wordt ook wel afgekort met AKA. Deze opleiding is bedoeld voor jongeren. Met een AKA opleiding kunnen jongeren die geen of nauwelijks opleiding hebben gehad toch een basisberoep aanleren om op de arbeidsmarkt aan de slag te gaan. Vaak nemen jongeren aan een AKA opleiding deel wanneer ze geen afgeronde MBO opleiding hebben gehad. De AKA opleidingen zijn over het algemeen praktijkgericht. Het zijn opleidingen waarin de leerlingen vaardigheden aanleren die ze in de praktijk kunnen toepassen. Een belangrijk onderdeel van AKA opleidingen is de stage. De stage wordt in een AKA opleiding ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Tijdens de BPV  leren de leerlingen hun vaardigheden in de praktijk brengen bij een bedrijf. Na het afronden van een AKA opleiding heeft de leerling een grotere kans op werk in de arbeidsmarkt.

Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent
De opleidingen die onder Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent vallen zijn divers. Het zijn opleidingen op MBO niveau 1. De AKA opleidingen zijn gericht op een bepaalde sector of branche. Deelnemers aan de opleiding leren om te werken binnen een bedrijf. Naast de algemene vaardigheden en beroepshouding die nodig zijn om binnen een bedrijf te functioneren is het ook belangrijk dat de deelnemers specifieke vaardigheden aanleren om in een bedrijf aan de slag te kunnen. Deze vaardigheden verschillen per AKA opleiding. AKA leerlingen werken onder begeleiding van ervaren collega. Deze collega zorgt voor opdrachten.

Een AKA leerling leert opdrachten uit te voeren en de benodigde materialen en gereedschappen daarvoor te verzamelen. De opdrachten moeten binnen een bepaald tijdsbestek worden uitgevoerd. Hierdoor moet een leerling goed leren plannen en moet hij of zij kunnen bedenken welke werkzaamheden het eerst moeten worden uitgevoerd en wat de daarop volgende werkzaamheden zijn. Daarbij moet natuurlijk ook rekening worden gehouden met de werkzaamheden en de belangen van collega’s.

Opdrachten moeten zowel zelfstandig als in teamverband worden afgerond. De AKA opleidingen besteden veel aandacht aan het leren van een goede beroepshouding. Daarnaast zijn er verschillende beroepen die met een AKA opleiding kunnen worden uitgevoerd. Deze beroepen zijn afhankelijk van de uitstroomrichting. Er zijn een aantal verschillende uitstroomrichtingen waar de techniek er één van is. Na het afronden van een AKA opleiding krijgt de deelnemer of deelneemster een diploma assistent.

Voor wie is een AKA opleiding geschikt?
De opleiding Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent is geschikt voor leerlingen vanaf 16 jaar die weinig aanleg hebben om te leren. Vooral leerlingen die graag met hun handen werken kunnen op een AKA opleiding goed nieuwe vaardigheden aanleren zonder dat ze voortdurend in boeken moeten lezen en studeren. Een AKA opleiding is praktijkgericht. Daarom hebben de meeste leerlingen die zich aanmelden voor een AKA opleiding Praktijkonderwijs gevolgd of een VMBO –diploma. Ook zonder diploma kan iemand zich aanmelden voor een AKA opleiding. Meestal duurt de opleiding één jaar maar er zijn ook mogelijkheden om AKA opleidingen in twee jaar af te ronden.

Wat kun je met een AKA opleiding in de techniek?
Een AKA opleiding is een MBO niveau 1 opleiding na deze opleiding kun je verder leren naar een hoger niveau of je kunt in de praktijk aan de slag. Vaak zal je met een AKA opleiding aan het werk gaan als assistent. Hierbij kan gedacht worden aan een assistentenfunctie op de bouw in de installatietechniek, elektrotechniek of timmeren. Van een ervaren collega leert een assistent in de praktijk tijdens de uitoefening zijn of haar beroep nog beter de vaardigheden van de opleiding toepassen. Hierdoor kan een assistent na verloop van tijd zelfstandiger werken en verantwoordelijkheid dragen voor montageklussen. Door deze werkervaring kunnen assistenten in de praktijk ook zelfstandig monteurs worden. Vaak moeten hiervoor nog wel aanvullende cursussen en opleidingen worden gevolgd. Wanneer dat niet binnen de mogelijkheden van de assistent ligt zal de assistent alleen werkzaamheden onder toezicht kunnen verrichten.