Technicum school in België

Technicum is in Nederland vooral bekend als technisch uitzendbureau. Dit uitzendbureau valt onder USG People en is binnen die uitzendorganisatie ondergebracht onder Unique vandaar dat Technicum uitzendbureau ook wel Unique Technicum wordt genoemd en genoteerd wordt als U Technicum als logo. In België is Technicum als merknaam voor een uitzendbureau minder bekend. Wel is er in Aalst een uitzendbureau gevestigd dat Unique Interim Office Technicum in Aalst draagt.

Technicum in België
In België worden technische uitzendkrachten door Unique uitzendbureau bemiddeld. Verder kent men in België de naam Technicum als onderdeel van de universiteit van Gent. Daar vormt het Technicum het gedeelte waar de technische laboratoria zijn gevestigd. De benaming Technicum heeft in dit verband echter niets te maken met Technicum uitzendbureau. Naast deze associatie met Technicum is er ook nog een opleidingsinstituut met de naam Technicum. Daarover lees je in de alinea hieronder meer.

Technicum
Technicum is in België ook een school voor wetenschappelijk, Technisch beroepsonderwijs. Deze school heeft een rijke historie die al meer dan honderd jaar geleden is begonnen in de Belgische plaats Sint-Truiden. Daar werd ruim honderd jaar geleden door de Aalmoezeniers van de Arbeid in hun vijfde technische school gebouwd. De doelstelling van deze school was het verbeteren van technische opleiding. Daarmee wilde men de arbeider beter ontwikkelen.

Het gebouw werd binnen ongeveer vier maanden neergezet. De school had verschillende afdelingen waarin leerlingen leerden materialen te bewerken. Zo was er een afdeling waar metaal werd bewerkt maar ook een afdeling voor houtbewerking. Bovendien was er een afdeling voor het bewerken van diamant waar België bekend om staat. Verder was er nog een afdeling waarin leerlingen les kregen over elektriciteit. In de eerste fase van de school telde men ongeveer 90 leerlingen.

Technicum tegenwoordig
Toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was steeg ook het aantal leerlingen op de technische school. Dit aantal leerlingen verdubbelde in bijna tien jaar tijd van 300 leerlingen naar 600 leerlingen. De techniek veranderde en ook de school veranderde mee. Daardoor ontstonden er nieuwe afdelingen en vakgebieden. Van andere vakgebieden werd juist afscheid genomen. De diamantafdeling werd bijvoorbeeld opgeheven. De afdelingen elektriciteit, elektronica en mechanica werden juist uitgebouwd. De technische richtingen werden in een later stadium aangevuld met kwalitatief goed beroepsonderwijs. Technicum biedt ook technische opleidingen aan volwassenen.

Dit worden ook wel nijverheidstechnische opleidingen genoemd en worden voornamelijk gehouden in de praktijklokalen van het Technicum. Omdat de techniek erg divers is heeft het opleidingsinstituut Technicum in België ook meerdere praktijklokalen. Deze praktijklokalen zijn gericht op specifieke technieken zoals elektriciteit en mechanica. Ook in Nederland kent men dergelijke technische opleidingsinstituten, bijvoorbeeld de praktijkgerichte scholen binnen het vmbo en mbo.