Technicum ONE: Voorschakeltraject Monteur Mechatronica Friesland juni 2023

Heb je interesse in een opleiding of functie in de mechatronica dan is het belangrijk dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Of je nu een opleiding wilt volgen in de mechatronica of een baan in deze richting een voorschakeltraject in mechatronica kan een goede basis voor jou vormen. Technicum kan jou een Voorschakeltraject Monteur Mechatronica bieden. Dit programma wordt geboden in het kader van Technicum ONE. Het voorschakeltraject monteur mechtronica zal worden gehouden in Leeuwarden vanaf vrijdag 30 juni. Hieronder kun je een korte samenvatting lezen over een deel van de inhoud van het korte programma Voorschakeltraject Monteur Mechatronica.

Inhoud Technicum ONE: Voorschakeltraject Monteur Mechtronica

Het programma duurt ongeveer een week en heeft twee terugkomdagen. De volgende onderwerpen komen aan bod in het voorschakeltraject. Het gaat hierbij om vaardigheden, technieken, veiligheid en componenten die je in de mechatronica tegen kan komen.

 • Werken conform NEN 3140 en IEC 60092-509.
 • Voldoen aan de Arbowet op het gebied van een veilige bedrijfsvoering van laagspanningsinstallaties.
 • Opstellen van taak-risico-analyse voor (eigen) werkzaamheden
 • Werken aan groepen- en schakelkasten.
 • Herkenning en functie van veiligheden: thermisch relais, zekeringen, automaten, aardlekschakelaar, motorbeveiligingsschakelaar
 • Herkennen en functie van schakelcomponenten: relais, tijdrelais, schakelaars, noodstop, drukknoppen, NO/NC
 • Toepassing van aandrijfmotoren: draaistroom- gelijkstroommotoren, servomotoren, Stappenmotor.
 • Meten van spanning gelijkspanning, wandcontactdoos, 3-fasenet
 • Verhelpen van eenvoudige storingen met behulp van meetapparatuur
 • Defecte smeltveiligheden visueel waarnemen en herstellen.
 • Beveiligingingen: Smeltveiligheden: D-patronen en mespatronen, installatie-automaten, aardlekbeveiligingen
 • Werken met groepenkaart en/of installatieschema’s

Je leert bovenstaande onderwerpen zowel in theorie en praktijk. Waardoor je de basis beheerst van mechatronica. Hoe meer je gaat oefenen hoe beter je de vaardigheden in de praktijk uit kunt voeren. Daarom biedt Technicum aansluitend een programma in het kader van werken en leren. Dit kan bij een opdrachtgever die door Technicum geselecteerd wordt in overleg met jou. Je kunt vanuit het Voorschakeltraject Monteur Mechtronica doorstromen naar een BBL opleiding mechatronica bij jou in de buurt.

Wat kun je met het Technicum ONE: Voorschakeltraject Monteur Mechatronica?

Met het voorschakeltraject vanuit Technicum ONE mechatronica heb je een eerste stap gezet in de mechatronica. Je kunt nog niet zelfstandig aan de slag maar kunt wel als assistent monteur functioneren in de opbouw van machines en het onderhoud van machines en installaties. Doormiddel van het voorschakeltraject heb je een goed beeld gekregen van de werkzaamheden, veiligheid, machines en gereedschappen waarmee je in de praktijk gaat werken. Meer kennis is natuurlijk wenselijk. Daarom kun je vanuit het voorschakeltraject doorstromen naar een opleiding in BBL vorm. Dit is werken en leren. Hierbij is de BBL mechatronica het meest voor de hand liggend. Deze opleiding wordt ook door Technicum aangeboden. Het voordeel van werken is dat je geld gaat verdienen en aan de slag gaat bij een erkend leerbedrijf bij jouw woonplaats in de buurt.

Meer weten over Voorschakeltraject Monteur Mechtronica?

Heb je op basis van bovenstaande informatie interesse gekregen in het Voorschakeltraject Monteur Mechtronica? Heb je vragen of ben je benieuwd hoe je jezelf kunt aanmelden? Dan kun je contact opnemen met het contactformulier van de website maar je kunt ook klikken op de knop BBL Technicum in de menubalk.