Opleidingskeuze voor werktuigbouwkundigen

Werktuigbouwkundigen worden steeds belangrijker voor het bedrijfsleven van Nederland. Een goede werktuigbouwkundige is in staat om machines en gereedschappen te bouwen waarmee producten kunnen worden gemaakt en bewerkingen kunnen worden uitgevoerd. Werktuigbouwkundigen maken zowel machines voor grote industriële bedrijven als kleine ondernemers. Verder maken werktuigbouwkundigen ook machines voor eindgebruikers of te wel de consumenten. Werktuigbouwkundigen kunnen daardoor in verschillende segmenten aan de slag binnen de techniek. Dat maakt de keuze van een geschikte opleiding binnen de werktuigbouwkunde nog belangrijker.

Verschillende opleidingen
Binnen de werktuigbouwkunde kan men verschillende opleidingen volgen. Een algemene opleiding die goed bekend staat in het bedrijfsleven is de opleiding mbo werktuigbouwkunde. Deze opleiding droeg vroeger de naam mts werktuigbouwkunde.

Naast deze opleiding zijn er nog talloze opleidingen ontwikkeld in een specifieke werktuigbouwkundige richting zoals verspaning en mechatronica. Ook  voor het middenkader zoals voor tekenaars en werkvoorbereiders zijn tegenwoordig opleidingen.

Welke opleiding is geschikt?
De werktuigbouwkunde is breed. De diversiteit aan functies is zo breed dat de werktuigbouwkundige functies in de praktijk nauwelijks overlappingen vertonen. Een aankomend student moet daarom goed nadenken welke opleiding het beste bij zijn of haar competenties en interesses past.

Op zoek naar een opleiding
Internet is een ongelofelijk goede informatiebron over de techniek. Bedrijven laten zien wat voor producten ze maken en geven uitleg over verschillende werkprocessen. Over de werktuigbouwkunde is ook veel informatie te vinden. Voordat je een opleiding volgt is het verstandig om deze informatie te raadplegen. Ook vacaturebanken geven een duidelijk beeld van de ontwikkelingen binnen de werktuigbouwkunde op de arbeidsmarkt. De vacatureteksten op deze vacaturebanken laten duidelijk zien wat bedrijven vragen. Het is belangrijk dat je een opleiding volgt waar veel vraag naar is. Meestal is dit een herkenbare opleiding voor bedrijven. Naast internet is het ook belangrijk om met mensen uit de praktijk te spreken. Soms is een beeld over een functie of opleiding gebaseerd op fantasie. Een ervaren werknemer die de functie al aren uitvoert en dezelfde opleiding heeft gevolgd kan vaak goed vertellen hoe het in de praktijk zit. In social media is het mogelijk om contact te zoeken met ervaren krachten. Een ervaren techneut wil vaak graag vertellen over zijn vakgebied en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. aak graag vertellen over zijn vakgebied en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden.