BBL of BOL kiezen?

BBL en BOL zijn twee verschillende opleidingstrajecten die leerlingen kunnen volgen in het middelbaar beroepsonderwijs. Opleidingen zijn er vaak in een BBL variant maar ook in een BOL variant. Zo kan iemand bijvoorbeeld een opleiding tot Monteur Sterkstroom Installaties (MSI) zowel in de BBL-variant als de BOL-variant volgen. Dit is echter een voorbeeld van een technische mbo-opleiding die zowel in een BBL variant als een BOL variant kan worden gevolgd. Er zijn wel overeenkomsten tussen BBL en BOL. Ook zijn er belangrijke verschillen. Deze verschillen zitten vooral in de manier waarop de leerling kennis opdoet. Dit kan namelijk in de praktijk maar ook doormiddel van theorie. In onderstaande tekst lees je meer over BBL en BOL.

Wat is BBL of BOL?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat BBL en BOL betekend. Deze afkortingen werden in de eerste alinea al genoemd en veel opleidingen en bedrijven gebruiken in de praktijk de afkortingen BBL en BOL zonder deze verder toe te lichten. De afkorting BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg en de afkorting BOL wordt voluit als Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) geschreven. De meeste opleidingen aan een ROC of mbo-opleidingsinstituut worden zowel in een BOL variant als een BBL variant gegeven. Je kunt je dan misschien afvragen of beide opleidingen dezelfde niveaus en waarde hebben op de arbeidsmarkt. Daarover gaat de volgende alinea.

Is BBL of BOL gelijkwaardig?
BBL en BOL zijn twee verschillende opleidingstrajecten maar hebben wel belangrijke overeenkomsten. Zo kunnen beide opleidingsvarianten op mbo-niveau 1 tot en met mbo-niveau 4 worden gevolgd. De waarde van een BOL opleiding en een BBL opleiding is op de arbeidsmarkt gelijkwaardig wanneer ook het mbo-niveau van de opleiding hetzelfde is. Kortom een BBL-opleiding op mbo-niveau 4 is evenveel waard als een BOL-opleiding op mbo-niveau 4. Dit is een belangrijke overeenkomst tussen de twee verschillende opleidingstrajecten. Toch zijn er ook verschillen die er voor zorgen dat iemand juist wel of juist niet voor een BBL of een BOL variant zou moeten kiezen. Daarom is het belangrijk om de twee verschillende mbo-varianten goed in beeld te krijgen. De volgende alinea’s beschrijven wat een BBL opleiding en wat een BOL opleiding voor eigenschappen heeft. Zo wordt het verschil of de verschillen tussen BBL en BOL ook duidelijk.

Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
De BOL of de BOL opleiding is in feite de meest bekende variant van een mbo-opleiding. Tijdens de BOL opleiding is de leerling de gehele week op school aanwezig tenzij er sprake is van een stageperiode. In totaal is de leerling ongeveer tachtig procent van de opleiding op school aanwezig om theorie te leren en vaardigheden aan te leren in de praktijkruimte van de school. De leerling is ongeveer twintig procent in de praktijk aanwezig om in een stage bij een erkend leerbedrijf de vaardigheden toe te passen. De stage die de leerling volgt tijdens de BOL opleiding wordt ook wel de beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. de duur en het aantal stagemomenten kan verschillen per BOL opleiding en mbo-opleidingsinstituut.

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
BBL of BBL opleidingen worden ook wel werken en leren genoemd of werkend leren. Dat komt door de combinatie van werken en leren die tijdens de BBL-opleiding wordt geboden. Tijdens een BBL-opleiding is de BBL-leerling veel minder op school aanwezig dan de BOL leerling. In plaats daarvan gaat de BBL-leerling drie tot vier dagen in de week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Het is uiteraard wel verplicht dat dit erkend leerbedrijf de leerling ondersteuning kan bieden bij de BBL-opleiding. Dat betekend dat iemand die BBL werktuigbouwkunde studeert ook bij een erkend leerbedrijf aan de slag moet in de werktuigbouwkunde en dus niet in de elektrotechniek of bouw. Een BBL-er werkt gemiddeld zestig tot tachtig procent in de praktijk.

Gemiddeld gaat een BBL-leerling één dag in de week naar school. De overige dagen is de BBL-leerling aan het werk bij het erkend leerbedrijf. Daar leert de BBL-er vaardigheden in de praktijk toe te passen onder toeziend oog van een leermeester en ervaren vakkrachten. Er zijn ook BBL opleidingen die de schooldagen samenvoegen tot een aantal weken waarin de BBL-er volledige weken naar school gaat. Na het afronden van deze schoolweken kan de BBL-er weer maanden volledig aan de slag bij het erkend leerbedrijf waar de BBL-er een opleidingsovereenkomst mee heft gesloten. Een BBL-er heeft daadwerkelijk een BBL-baan en verdient in de praktijk meestal salaris. Dat is meestal geen hoog salaris maar het is toch een inkomstenbron.

BBL of BOL?
De vraag of iemand moet kiezen voor een BBL opleiding of een BOL opleiding heeft vooral te maken met de leerstijl van de persoon. Sommige mensen leren beter in de praktijk dan op school. Daarnaast zijn er ook mensen die juist graag naar school gaan om theoretisch kennis op te doen. Sommige leerlingen houden meer van leren en andere leerlingen houden meer van toepassen. Om die reden is het ook mooi dat er zowel BBL opleidingen zijn als BOL opleidingen. Het praktijkgerichte leren wordt vooral veel in de techniek toegepast. Daarover kun je in de volgende alinea meer informatie lezen.

BBL is een uitkomst voor de techniek
In de technische sector werken veel ‘doeners’ dit zijn werknemers die vakkrachten zijn of willen worden. Deze mensen leren vooral in de praktijk. De afgelopen jaren is het tekort aan vakkrachten aanzienlijk opgelopen in de bouw en de techniek. Bouwbedrijven, installatiebedrijven en metaalbedrijven merken een tekort aan beschikbaar personeel. Deze bedrijven staan open voor een instroom van jonge vakkrachten. Het bieden van BBL trajecten wordt daarom door veel technische bedrijven en bouwbedrijven als een ideale oplossing gezien om het personeelsbestand te verjongen een het aanbod aan technische vakkrachten op termijn op de arbeidsmarkt te vergroten. Ook voor BBL-ers is de techniek een interessante branche waarin veel geleerd en toegepast kan worden in de praktijk.

BBL via een technisch uitzendbureau
Technische bedrijven een bouwbedrijven schakelen in de praktijk vaak uitzendbureaus in om hen te helpen bij het invullen van vacatures. Dit zijn meestal technische uitzendbureaus of VCU uitzendbureaus. Deze uitzendbureaus merken ook dat hun klanten steeds meer behoefte hebben aan BBL-ers. Daarom zijn veel uitzendbureaus in de techniek gestart met BBL-trajecten en zijn ze samenwerkingsverbanden aangegaan met ROC’s met betrekking tot het bemiddelen van BBL-ers bij erkende leerbedrijven. Een groot voordeel van technische uitzendbureaus is dat zijn de markt goed kennen en daardoor de BBL-er goed kunnen helpen bij het vinden van het meest ideale erkende leerbedrijf. Ook hebben veel technische uitzendbureaus opleidingscoördinators in dienst die de BBL-er advies kunnen geven bij het vinden van een geschikte BBL-opleiding en een erkend leerbedrijf.

Aanmelden voor BBL-opleiding?
De website www.technischwerken.nl is gericht op het delen van kennis en het ondersteunen van mensen die aan de slag willen in de techniek of hierin willen doorgroeien. Daarom heeft technischwerken.nl een samenwerkingsverband met uitzendbureau Technicum. Dit uitzendbureau heeft vestigingen door heel Nederland en geeft ook BBL-opleidingen. Als je interesse hebt in een BBL-opleiding kun je het contactformulier invullen van deze website. Dat vind je onder het knopje contact of je kunt op de knop ‘BBL’ klikken om het BBL-aanmeldformulier in te sturen.