Wat is Douglas hout?

Douglas hout is het van een Douglasspar uit het Duitse zwarte woud. Het hout groeit daar vrij langzaam waardoor het hout van goede kwaliteit is. Douglas hout kun je goed herkenen aan de mooie licht roze kleur. Deze kleur kan echter door de invloed van regen en UV-licht veranderen in licht grijs. Hoewel deze kleuren belangrijke kenmerken zijn van Douglas hout zijn er ook andere kleuren Douglashout verkrijgbaar. Als men het hout heeft geïmpregneerd is het bijvoorbeeld donkerder van kleur.

Toepassing van Douglas hout

In Duitsland en Oostenrijk wordt douglashout al geruime tijd gebruikt voor verschillende toepassingen. Hierbij kun je denken aan de bouw van tuinhuisjes, overkappingen, carports, pergola’s, tuinmeubels, vlonders, veranda’s en schuttingen.

Wat zijn de eigenschappen van Douglas hout?

Douglashout is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Het hout kenmerkt zich door de roze tot rode kleur van de nerf. Het spinthout van Douglas is geelachtig van kleur. Onbehandeld verkleurt Douglashout naar grijze tinten. Als het hout goed gedroogd wordt zal het ook steeds harder worden. De nerf van Douglashout is fijn tot matig grof. De levensduur van onbehandeld Douglashout is 10-15 jaar. Deze levensduur kan worden verlengd door een beits of impregneer toe te passen.