Hoe snel droogt verf op?

Verf heeft een bepaalde droogtijd. Deze droogtijd is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk om te weten welke verfsoort is gebruikt. Is het verf die watergedragen is of is het verf op terpentinebasis. Over het algemeen droogt verf op waterbasis sneller dan verf op terpentinebasis. De droogtijd van verf op terpentinebasis is gemiddeld ongeveer 16 uur en de droogtijd van verf op waterbasis ongeveer 5 uur. Wordt er muurverf aangebracht dan is de droogtijd ongeveer 4 uur gemiddeld en beits heeft een droogtijd van ongeveer 24 uur. Sneldrogende verf kan al in 2 uur opgedroogd zijn. Dit zijn echter een aantal algemene richtlijnen.

Andere factoren die een rol spelen

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de droogtijd van verf naast de samenstelling en eigenschappen van de verf zelf. Zo kan een hoge luchtvochtigheid van bijvoorbeeld 85 procent er voor zorgen dat de aangebrachte verf niet of nauwelijks opdroogt. Als men echter verf aanbrengt in de volle zon dan is de kans groot dat de verf snel of te snel opdroogt. Ook de ondergrond is van invloed op de droogtijd van verf. Als men bijvoorbeeld verft over een andere laag verf die nog niet geheel droog is kunnen grote problemen ontstaan met de droging van de verf.

Raadpleeg de verpakking of de fabrikant

Tot slot is de dikte van de verflaag ook van groot belang. Men kan stellen dat een dikkere verflaag over het algemeen voor een langere droogtijd zorgt. Soms schilderen mensen snel nog even een stukje over als de verf nog slechts stofdroog is. Dat is niet verstandig want de verflaag wordt dan dikker en de droogtijd duurt langer. Als je meer wilt weten over de specifieke droogtijd van een bepaalde verf raadpleeg dan de verpakking of kijk op de website van de fabrikant.