Hoe droogt verf op?

Het drogen van verf is van verschillende factoren afhankelijk maar de stappen waarin verf opdroogt worden wel altijd in dezelfde volgorde doorlopen. De stappen van het droogproces staan hieronder. De duur van elke stap kan verschillen en ook de droogtijd van verf kan verschillen. Zo is de droogtijd van beits ongeveer 24 terwijl muurverf wel binnen ongeveer 4 uur droog kan zijn. De stappen die tijdens dit droogproces worden afgelegd zijn als volgt.

De verf is stofdroog

De eerste fase van het droogproces is de fase waarin de verf stofdroog wordt. Vaak wordt deze fase ook op de verpakking van de verf benoemd. Dan staat er aangegeven stofdroog binnen een bepaalde tijd en overschilderbaar na zoveel tijd. Als de verf stofdroog is kan deze nog niet worden overgeschilderd. Wel is de verf dan zo droog dat geen stof meer blijft kleven aan de laag die is geschilderd. Het gaat dan om stof en draadjes die met de verf in contact kunnen komen. Toch is de verflaag nog niet volledig uitgehard. Alleen de bovenste laat van de verf is redelijk droog. Als men deze laag echter aanpakt zal deze nog wel gaan kleven. Mocht er nog wat los stof op de verflaag liggen dan is het niet verstandig om dit er af te vegen of om de verf aan te raken. Het is belangrijk om de verf met rust te laten en het droogproces door te laten gaan.

De verf is kleefvrij

In de vorige fase kleeft de verf dus nog maar in deze fase niet meer. Als je de verf voorzichtig aanraakt kleeft deze niet meer. De verf is dus niet meer plakkerig. Toch is de verf nog niet helemaal opgedroogd. Als je in deze fase de verf zou gaan schuren of er stevige druk op zou uitoefenen raakt de verf beschadigd. Daarom moet de verf met rust worden gelaten tot de volgende fase.

De verf is kan geschuurd worden

In deze fase is de verf zo ver uitgehard of opgedroogd dat deze kan worden geschuurd. Het schuren van de verf moet voorzichtig worden gedaan. Het kan zijn dat bepaalde delen van de verf wat dikker zijn aangebracht waardoor die delen nog niet goed geschuurd kunnen worden. Daarbij moet bij het schuren niet teveel druk worden uitgeoefend op de verflaag. Doelstelling van het schuren is dat de bovenlaag van de verf wat mat wordt en minder glad is zodat verf zich beter kan gaan hechten op het oppervlak. Hierna kan er daadwerkelijk nog een nieuwe laag verf worden aangebracht.

De verf is volledig uitgehard

In deze laatste fase is de verf volledig uitgehard. Dat betekent ook dat de verf op dat moment op het best is. Meestal staat er op de verfverpakking wanneer de verf stofdroog is maar niet wanneer deze volledig opgedroogd is. Dat kan soms wel een week, veertien dagen of zelfs een maand duren.