Wat is een verstekzaag en waar wordt een verstekzaag voor gebruikt?

Een verstekzaag is een zaag die met de hand wordt bediend. Deze zaag wordt gebruikt om een werkstuk in onder een bepaalde hoek te zagen. Daarvoor bevat een verstekzaag een verstekbak of een houder. Deze houder of verstekbak begeleid de zaag zodat de zaag de zaagsnede onder de gewenste hoek wordt aangebracht. Het woord ‘verstek’ kan worden omschreven als een schuine samenvoeging van twee onderdelen. Dit gebeurd meestal onder een hoek van 45°.

Verschil tussen een verstekbak en een houder
Als men bij een verstekzaag een verstekbak heeft kan men een werkstuk onder een hoek van 45° afzagen. Andere mogelijkheden heeft men helaas niet. Als men onder een andere hoek moet zagen dan kan men gebruik maken van een houder. Een houder kan in bijna elke hoek worden gedraaid waardoor men meer vrijheid heeft terwijl de zaag toch goed wordt begeleid. Verstekzagen met een houder kan in de praktijk vaak onder een hoek van 30°, 45°, 60° en 90°. Een bijkomend voordeel van de verstekhouder ten opzichte van de verstekbak is dat de verstekhouder nagenoeg niet slijt door gebruik. De verstekbak is meestal een houten bak in een U-vorm. Men beweegt de zaag tussen twee gleuven en daarbij ontkomt men er bijna niet aan dat de zaagtanden van de zaag de gleuven in de verstekbak gaan beschadigen en verruimen. Een verstekbak slijt dus sneller dan een houder van een verstekzaag.

Verstekzaagmachine?
Een verstekzaag is geen machine omdat deze met de hand wordt bedient en er geen sprake is van een (elektrische of hydraulische) aandrijving. Ondanks dat wordt een verstekzaag soms wel een verstekzaagmachine genoemd. Dit heeft misschien te maken met de vormgeving en het feit dat men de houder in verschillende posities kan vastzetten. Het is een eenvoudige constructie waarbij de zaag, indien nodig, snel en simpel kan worden vervangen. Dit gebeurd meestal wanneer de tanden van de zaag door het zagen stomp zijn geworden.