Wat is een vandiktebank in de houtbewerking?

Een vandiktebank is een machine die wordt gebruik aan twee kanten nauwkeurig op dikte en breedte te schaven. De vandiktebank behoort tot de verspanende houtbewerkingsmachines omdat er doormiddel van het machinaal schaven kleine delen (spanen) van het hout worden weggenomen. De vandiktebank heeft een vierkante vorm en bestaat uit verschillende onderdelen. Bovenin de machine zit de zogenaamde beitelas. Deze beitelas heeft twee of vier gemonteerde beitels die aan een spiraalas vast zitten. In een professionele vandiktebank kan de beitelas uitgerust zijn met tientallen verwisselbare beitels. De beitelas wordt aangedreven door een zware elektromotor.

De elektromontor die de beitelas aandrijft wordt ook gebruik om de aanvoer- en afvoerwals aan te drijven. Deze zitten voor en achter de beitelas. De aanvoerwals zorgt er voor dat het hout in de machine wordt aangevoerd en tevens wordt doorgevoerd. De machine bevat een blad dat in hoogte verstelbaar is met twee bladrollen. Als men het hout hierover door de machine het plaatst wordt het hout aan de bovenkant geschaafd.

Er zit een stelwiel aan de zijkant van de vandiktebank. Dit stelwiel wordt gebruikt voor de hoogte van de beitelas. Aan de voorkant van de vandiktebank zit een schaalverdeling waarmee men de gewenste houtmaat kan aflezen. Als men het hout zuiver haaks aan alle vier de zijden wil schaven gebruikt men vaak vooraf de vlakbank waar men twee zijden (één breedte- en één diktezijde) van het hout schaaft. Vervolgens gebruikt men de vandiktebank om de andere twee zijden te schaven. De vandiktebank is een houtbewerkingsmachine die in de machinale houtbewerking niet kan ontbreken.