Wat is een pompschroevendraaier?

Een pompschroevendraaier is een soort schroevendraaier die men met de hand gebruikt om schroeven vast en los te maken. Een pompschroevendraaier wordt niet elektrisch of hydraulisch aangedreven. Deze schroevendraaier is echter wel uniek omdat men het handvat van de pompschroevendraaier niet ronddraait. In plaats daarvan beweegt men het handvat van de pompschroevendraaier op en neer. Dit is een pompende beweging vandaar de benaming pompschroevendraaier.

Hoe werkt een pompschroevendraaier?
In de steel van de pompschroevendraaier zit een speciale spiraalvormige groef. Deze spiraalvormige groef gaat tijdens de pompen met de pompschroevendraaier draaien. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd ratelmechanisme. Dit ratelmechanisme wordt tijdens de pompbeweging één kant op bewogen. Als de schroevendraaier de andere kant op wordt gedraaid zal het ratelmechanisme blokkeren. Een pompschroevendraaier werkt daardoor bijna het zelfde als een ratelschroevendraaier. Alleen moet men bij een pompschroevendraaier een pompende beweging maken.

Pompschroevendraaier als gewone schroevendraaier
Men kan een pompschroevendraaier ook gebruiken als een gewone schroevendraaier. Dit kan door een schuifje in de middenstand te plaatsen. Hiervoor wordt de steel vastgezet. Daardoor wordt het ratelmechanisme niet meer gebruikt en kan men de pompschroevendraaier gebruiken als een normale schroevendraaier om schroeven vast en los te draaien.

Pompschroevendraaier verdwijnt
De pompschroevendraaier treft men tegenwoordig bijna niet meer aan op werkplaatsen of in gereedschapskisten. De accuschroefmachines hebben de pompschroevendraaiers vrijwel overbodig gemaakt. Een accuschroefmachine is een effectief elektrisch gereedschap waarmee schroeven met een hoge snelheid in hout of ander materiaal geschroefd kunnen worden.