Wat is een accutol?

Een accutol is een handgereedschap dat elektrisch wordt aangedreven vanuit een opgeladen accu. Met accutol kan men gaten boren of schroeven aandraaien. Daarvoor plaatst men een boortje of een schroefbitje in de snelspankop van de accuschroefmachine. De accu van dit elektrische apparaat is meestal geplaatst onder het handvat. Over het algemeen is deze accu eenvoudig te verwijder door deze los te klikken of te schuiven. Omdat het elektrische vermogen uit een accu wordt gehaald kan er over het algemeen niet heel veel kracht worden overgebracht op een boor. Daarom kan men een accutol in de praktijk beter niet gebruiken voor het boren van gaten in beton of dik metaal. Daarvoor zijn boormachines die aangesloten worden op netstroom beter geschikt. Voor het vast en losdraaien van schroeven is een accutol wel uitstekend geschikt. Wel is het belangrijk dat men daarvoor het juiste schroefbitje gebruikt bijvoorbeeld een kruiskop of torx.

Keuren van een accutol
Veilig werken is van groot belang. Daarvoor zijn verschillende richtlijnen ontwikkeld zoals basis VCA en VCA VOL. Voor het gebruik van elektrisch gereedschap zijn ook richtlijnen ontwikkeld die men kan terugvinden in de NEN3140. Deze NEN3140 richtlijn schrijf ook voor dat elektrische handgereedschap gekeurd moet worden. Het betreft dan echter wel elektrisch handgereedschap dat doormiddel van een stekker is aangesloten in een stop van het lichtnet. Dit zorgt er voor dat de accutol zelf niet gekeurd hoeft te worden op basis van de NEN3140 maar de acculader echter wel. De acculader wordt namelijk doormiddel van een snoer in het stopcontact gesloten. Een bevoegd persoon met geldige NEN3140 papieren mag de acculader van de accutol keuren. Daarbij wordt onder andere naar de werking en de bedrading gekeken.

Accutol of accuschroefmachine?
In de praktijk worden regelmatig verschillende benamingen gebruikt voor het zelfde gereedschap. Dit is ook het geval met de accutol. Dit elektrische handgereedschap wordt ook wel accuschroefmachine genoemd of accuboormachine. Welke benaming gehanteerd wordt is vaak afhankelijk van de toepassing. Iemand die de machine wil gebruiken voor schroeven zal waarschijnlijk de benaming accuschroefmachine of accutol gebruiken. Voor boren zou je de naam accuboormachine gebruiken. Daarnaast noemen sommige mensen de accutol een boormachine maar dat kan verwarrend zijn  want een klopboor die op netstroom wordt aangesloten wordt ook wel boormachine genoemd. Daarom is het in ieder geval belangrijk dat men in ieder geval benoemd dat het om elektrisch boorgereedschap gaat dat een accu bevat.