Waarvoor wordt een aderhulstang of een adereindhulstang gebruikt?

De adereindhulstang valt  onder de krimp- en perstangen. De tang wordt door een elektromonteur gebruikt voor het aanbrengen van een beschermende huls rondom de soepele koperen kern van een installatiedraad. De adereindhulstang wordt veel gebruikt in de scheepsbouw en in de overige industrie. In deze industrieën wordt veel gebruik gemaakt van installatiedraad met een soepele kern omdat in deze technische omgevingen veel resonantie en trillingen aanwezig kunnen zijn. De resonantie en trillingen kunnen invloed hebben op een installatie. Daarom wordt gebruik gemaakt van flexibele draad.

Flexibele draad
Installatiedraad met een flexibele kern kan ten opzichte van standaard installatiedraad gemakkelijker krimpen en uitzetten. Deze draad is daardoor elastischer en flexibeler. Daarom wordt deze toegepast in een omgeving die aan verandering onderhevig is. Vroeger werd de adereindhuls met een schroef vastgedraaid. Tegenwoordig zit achter de schroef een lipje. Dit lipje drukt op de soepele kern zodat deze niet beschadigd wordt en wel klem komt te zitten.

Voorbereiding op persen
Voordat de huls rondom de koperen kern van de installatiedraad kan worden aangebracht dient men de aderisolatie te verwijderen met een daarvoor bestemde striptang. Deze striptangen zijn er in verschillende soorten en maten. Een bekend merk striptang is Weidmüller, deze tang kan ingesteld worden.

Adereindhulstang gebruiken
De adereindhulstang kan ingesteld worden. Dit is afhankelijk van de doorsnee van de soepele kern. De adereindhulzen zijn van verschillende lengtes en diameters. De bevestiging bepaald de lengte van de adereindhuls. De gestripte draad, oftewel de blanke kern, wordt voorzien van een huls. Deze huls wordt doormiddel van de adereindhulstang om de kern een geperst. Hierdoor is de soepele kern beschermd. Als men dit heeft gedaan kan men de beschermde draad gebruiken om deze te verbinden aan een onderdeel van de installatie. Wanneer bijvoorbeeld een schroefverbinding wordt gebruikt moet de flexibele kern worden beschermd door een adereindhuls zodat deze niet kan beschadigen als de schroef wordt aangedraaid.

Machinaal adereindhulzen aanbrengen
Er zijn machines die het strippen en persen van adereindhulzen in één keer doen. De kabel wordt in de machine gedrukt. Eerst wordt de kabel dan gestript en vervolgens in dezelfde machine voorzien van een huls.