Wat is open hiring?

Open hiring is een methode om personeel te werven voor openstaande vacatures waarbij de drempel voor de sollicitant zo laag mogelijk is gemaakt en de focus meer ligt op snelheid dan op het gemiddeld uitgebreide methodische stappenplan van het sollicitatieproces. Bij open hiring wordt een vacature open gezet waarop iedereen kan en mag solliciteren. De kandidaat hoeft hiervoor geen cv aan te leveren. Daarnaast wordt ook geen sollicitatiegesprek gevoerd. Het insturen van een cv, sollicitatiebrief of motivatie is echter voor de meeste sollicitatieprocedures een belangrijke basis. Bij open hiring draait het vooral om snelheid. Wie het eerste solliciteert krijgt de baan.

Open hiring eerlijk?

Open Hiring wordt door de organisaties die deze vorm van werving hanteren beschouwd als een hele eerlijke methode om personeel te werven. Er wordt namelijk niet gevraagd naar de achtergrond van de werkzoekenden. Er wordt niet gekeken naar de opleiding, werkervaring of andere aspecten. In plaats daarvan wordt meer gekeken naar wat iemand op het moment van sollicitatie wil doen en wat de persoon op dat moment waarmaakt. Daarbij worden geen vragen gesteld. Doormiddel van open hiring kan iemand zijn of haar geschiktheid bewijzen in de uitoefening van de functie.  

Open hiring niet altijd geschikt

Hoewel open hiring een interessant middel is voor het werven van personeel als snelheid is geboden kan deze wervingsmethode niet voor elke vacature worden gebruikt. Voor sommige vacatures zijn namelijk bepaalde diploma’s en certificaten vereist. Deze documenten zijn niet alleen gebonden aan het functieniveau maar ook vaak aan de veiligheid op de werkvloer. Als je bijvoorbeeld geen geldige veiligheidscertificaten hebt zoals VCA, veilig werken met een heftruck of hoogwerker certificaat kun je functies en werkzaamheden waarvoor deze certificaten zijn vereist niet uitoefenen.

De praktijk is belangrijk

Daarnaast is het werven natuurlijk een aspect. Het uitoefenen en kunnen functioneren is minimaal zo belangrijk. Daarom is het voor veel banen van belang dat iemand toch over een bepaalde opleiding, kennis en ervaring beschikt. Deze basis is nodig om de functie in de praktijk effectief uit te oefenen. Als je bijvoorbeeld bepaalde tekenprogramma niet beheerst of niet met CNC gestuurde machines hebt gewerkt is het buitengewoon onverstandig om te solliciteren op vacatures waar deze aspecten als gewenste ervaring worden genoemd. De kans is dan namelijk groot dat je in de uitoefening van de functie tegen een gebrek aan kennis en ervaring aanloopt.

Open hiring zelf inschatten

Bij open hiring is het van belang dat de kandidaat zelf goed kan inschatten deze de functie kan uitoefenen. Doordat er geen sollicitatiegesprek plaatsvind kan de kandidaat dus eigenlijk ook zelf geen vragen stellen aan het bedrijf. Dat maakt de sollicitatieprocedure we wat eenzijdig. Niet iedereen vind het prettig om zonder gesprek en zonder een rondleiding ergens aan de slag te gaan. Tijdens het werk zal men dus tevens de eerste kennismaking met het bedrijf doormaken. Dat kan ik de praktijk positief maar ook minder gunstig uitwerken.