De norm NEN 4400-1 is een Nederlandse norm die van toepassing is op bedrijven die personeel ter beschikking stellen aan andere ondernemingen. Hierbij kun je denken aan uitzendbureaus maar ook aan payrollbedrijven. Ook op onderaannemers op de bouw is de NEN 4400-1 norm van toepassing. Deze norm bevat eisen die waaraan de eerder genoemde bedrijven zich moeten houden zoals de tijdige aangifte en de afdracht van omzetbelasting en de loonheffingen. Ook dienen de werknemersdossiers volgens de normen te worden geadministreerd. Daarbij dient ook rekening gehouden te worden met de voorschriften en wetten met betrekking tot de persoonsgegevens en privacy.
Waarom de NEN 4400-1 norm?
Als een onderneming arbeidskrachten bemiddeld draagt deze onderneming een grote verantwoordelijkheid naar de uitzendkrachten toe maar ook naar het inlenende bedrijf. De uitzendkrachten en andere flexkrachten dienen tijdig te worden betaald en moeten bovendien op de juiste manier worden betaald. Dit houdt in dat ze goed dienen te worden ingeschaald en dat er afdrachten over het loon conform de wetgeving dienen te worden gedaan. De NEN 4400-1 norm is daarom een middel om duidelijkheid te verschaffen op de flexmarkt.
Bedrijven in de arbeidsbemiddeling hebben door deze norm duidelijke richtlijnen waaraan ze moeten voldoen. Dat zorgt er voor dat bedrijven de juiste dienstverlening kunnen bieden in de flexbranche. Het zorgt er ook voor dat oneerlijke en onprofessionele organisatie in de flexbranche aangepakt kunnen worden als ze zich niet aan de NEN 4400-1 norm houden. Hierdoor wordt de uitzendbranche in Nederland gezonder en dat komt uitzendkrachten en inlenende bedrijven ten goede. De uiteindelijke doelstelling van de minister was het maken van een landelijk register waarin alle bonafide uitzendbureaus en andere arbeidsbemiddelingsbureaus zouden worden genoteerd.
Hoe is de NEN 4400-1 tot stand gekomen?
De NEN 4400-1 norm is tot stand gekomen in 2006. Verschillende organisaties in de flexbranche hebben met elkaar samengewerkt om de NEN 4400-1 op te stellen. De volgende ondernemingen, stichtingen en organisaties hebben hierin in ieder geval een bijdrage gehad:
- ABU (met het SFT register),
- NBBU (met het SVU-register),
- RIV,
- RIA,
- BRO register
Door de NEN 4400-1 krijgen uitzendondernemingen en andere ondernemingen op de flexmarkt duidelijke richtlijnen waaraan ze moeten voldoen en ontstaat bovendien 1 register in plaats van 5 registers met namen van uitzendbureaus die aan de normen voldoen.
SNA keurmerk
Op basis van de NEN 4400-1 norm worden inspecties verricht. Als de onderneming de NEN 4400-1 inspectie succesvol doorkomt zal deze een SNA keurmerk ontvangen. Dit SNA-keurmerk maakt inzichtelijk dat de uitzendonderneming of de onderaannemer voldoet aan de eisen die geleden om fraude en illegaliteit te bestrijden en risico’s voor ondernemingen te beperken. Het SNA keurmerk bevat de afkorting SNA deze afkorting staat voor Stichting Normering Arbeid. Deze stichting verstrekt dit SNA keurmerk aan (onder)aannemers en uitzendondernemingen. Het SNA keurmerk wordt echter pas verstrekt als de onderneming is gekeurd op de volgende aspecten:
- de identiteit van de (uitzend)onderneming;
- de aangifte en afdracht van de omzetbelasting en loonheffingen;
- eventuele strijdigheid van loonbetaling met Wet Minimumloon;
- controle op de personeelsdossiers op volledigheid en juistheid;
- de werkwijze die het uitzendbureau of de (onder)aannemer hanteert bij het voorkomen van risico’s van het inlenen en doorlenen of uitbesteden van werk.
Als een organisatie voldoet aan de NEN 4400-1 norm dan voldoet de organisatie in ieder geval aan bovenstaande punten. De organisatie VRO voert de audits en controles uit met betrekking tot de hiervoor genoemde punten.
Het certificaat wordt naar een succesvolle audit door de SNA verstrekt en de naam van de uitzendonderneming wordt genoteerd in het register van SNA. Dit SNA register vervangt een aantal andere registers die hiervoor werden genoemd en maakt duidelijk dat de uitzendonderneming aan de genoemde eisen van NEN 4400-1 voldoet.