Zonnepanelen ook geschikt voor daken die niet op het zuiden liggen

Zonnepanelen vormen een belangrijke factor in het winnen van duurzame energie. Doormiddel van zonnepanelen kunnen bedrijven en particulieren zelf elektrische stroom opwekken. Dat is milieubewust en daarnaast ook nog gunstig voor de portemonnee. Het plaatsen van zonnepanelen kan de energierekening namelijk aanzienlijk lager maken. Sterker nog door de huidige regelingen kun je zelfs geld verdienen met zonnepanelen op het dak.

Zonnepanelen op het dak

De meeste mensen denken dat zonnepanelen vooral op een dak op het zuiden moeten worden geplaatst om elektrische energie uit zonlicht op te wekken. Natuurlijk kun je op het zuiden het meeste zonlicht verwachten en zal de opbrengst van zonnepanelen op die plek ook het grootste zijn. Toch loont het ook om zonnepanelen op je dak te plaatsen als je geen dakvlak hebt op het zuiden. Zonnepanelen zijn zo goedkoop geworden dat ook bij een dak op het oosten of westen voldoende rendement kan worden behaald om de zonnepanelen terug te verdienen. In 2010 lag de prijs van zonnepanelen nog op 3,10 euro per wattpiek. Het vermogen van zonnepanelen wordt in wattpiek uitgedrukt om daarmee het rendement aan te geven. In 2020 lag de prijs van zonnepanelen op 1,52 euro per wattpiek. Dat is bijna een halvering. Deze getallen komen van Milieu Centraal.

Terugverdientijd duurt langer

Veel milieuorganisaties wijzen op het belang van zonnepanelen in de energietransitie. Zonnepanelen zijn behoorlijk goedkoop en daarnaast kunnen veel daken worden voorzien van zonnepanelen. Door niet alleen op het zuiden van daken zonnepanelen te plaatsen maar ook op andere dakvlakken kunnen daken nog beter worden benut in het opwekken van duurzame energie. Over het algemeen duurt het ongeveer zes tot zeven jaar voordat iemand de zonnepanelen heeft terugverdiend. Daarbij gaat men uit van zonnepanelen die geplaatst zijn aan de zuidkant van een woning of ander gebouw. Mochten de zonnepanelen op het oosten of westen zijn aangebracht dan duurt het een paar jaar langer. De opbrengst van zonnepanelen die op het oosten of westen liggen is ongeveer 20 procent lager dan bij een paneel dat pal op het zuiden ligt. De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Dan houd je nog genoeg tijd over om van zonnepanelen te profiteren en ze terug te verdienen aldus Wijnand van Hooff van Holland Solar.