Zoldervloerisolatie: met inblaaswol de zoldervloer isoleren

Er zijn verschillende manieren om een zolder te isoleren. Vaak isoleert men de schuine daken de zolder met isolatieplaten maar het is ook mogelijk om de zoldervloer te isoleren. Het isoleren van een zoldervloer kan op verschillende manieren gebeuren. Een voorbeeld is het aanbrengen van XPS of EPS platen. Daarnaast is het ook mogelijk om een laag PUR isolatieschuim aan te brengen. Een iets minder bekende isolatiemethode is het inspuiten van zogenaamde inblaaswol. Een aantal isolatiebedrijven zijn gespecialiseerd in deze vorm van isolaten.

Aanbrengen van inblaaswol
Het aanbrengen van inblaaswol is niet iets wat een gewone doe-het-zelver kan doen tenzij deze daarvoor een speciaal apparaat huurt waarmee kleine stukjes isolatiewol via een slang worden weggeblazen. Vanuit een grote flexibele slang met een spuitmond worden allemaal kleine witte deeltjes isolatiewol gespoten in open ruimtes tussen bijvoorbeeld Houtskeletbouw constructies. Deze HBS constructies hebben echter alleen open ruimtes als deze niet geïsoleerd zijn. Dat zorgt er voor dat isolatiemateriaal altijd nog in een later stadium kan worden aangebracht. Inblaaswol is een effectief middel voor naisolatie van oudere HBS-woningen. Isolatiewol wordt dan in zoldervloeren, tussenplafonds en de HSB-constructies geblazen.

HR IsoWool PM
Een voorbeeld van een merk inblaaswol is HR IsoWool PM. Dit is een hoogwaardige isolerende inblaaswol die vooral wordt gebruikt in de houtskeletbouw. Deze isolatiewol heeft een hele fijne vezelstructuur. Dat zorgt er voor dat er een goede vulling mogelijk is open ruimtes tussen houten balken en platen. Een ander voordeel is dat isolatiewol niet inklinkt. Men kan deze wol inspuiten door bijvoorbeeld een gat te maken in een plaat en de open ruimte daarachter volledig vol te spuiten met inblaaswol. De kleine gaten worden weer met doppen afgedekt nadat de inblaaswol is aangebracht.

Voordelen van isoleren zoldervloer
Door de zoldervloer te isoleren wordt de warmte nog voor deze het dak bereikt al tegengehouden. Dat zorgt er voor dat de zolder zelf koeler blijft maar er wel meer warmte wordt behouden in de woonlaag direct onder de zolder. Een groot voordeel is dat het inspuiten van isolatiewol een redelijk kleine ingreep is. Daardoor zijn de kosten in de praktijk meestal lager dan andere isolatiemethoden. Verder komen tijdens het aanbrengen van isolatiewol geen schadelijke dampen vrij in de atmosfeer wat bij het opspuiten van PUR wel het geval is.