Woningisolatie zorgt voor beter energielabel

Het isoleren van woningen wordt door de meeste specialisten op het gebied van verduurzaming als een belangrijke stap genoemd in de verduurzaming van een woning. Als men een nieuwe woning laat bouwen is deze over het algemeen goed geïsoleerd. Dat is veel minder het geval bij bestaande woningen. Vooral oudere woningen hebben vaak een matige of slechte isolatie. Het gevolg is dat er veel warmte verloren gaat via de muren, het dak en de vloer. Ook via koudebruggen zoals ramen kan veel warmte verloren gaan.

Isoleren van woning verstandig

Daarom wordt het isoleren van een woning over het algemeen als een zeer rendabele belangrijke eerste stap genoemd om de woning energiezuiniger te maken. Een goede isolatie zorgt er bovendien voor dat de woning een beter energielabel krijgt. Dat is weer gunstig voor de verkoop van de woning en geeft daarnaast aan de woningeigenaar ook een duidelijk teken hoe duurzaam de woning is. Woningen met een goede isolatie hebben over het algemeen de helft van de verwarmingskosten dan woningen met een slechte isolatie. Dat betekent dat woningisolatie er voor zorgt dat de brandstofkosten aanzienlijk omlaag gaan. Het is zelfs mogelijk om lagetemperatuursverwarming in te voeren bij een optimale isolatie van een woning.

Een goed advies noodzakelijk

Voor hele oude huizen is dat vaak niet mogelijk. Die zullen altijd gebruik moeten maken van aanvullende verwarmingsbronnen naast lagetemperatuursverwarming omdat bepaalde woningen de warmte niet goed vast kunnen houden. Het is belangrijk om een adviseur in te schakelen als je vragen hebt over de isolatie en energievoorziening van een woning. Een expert weet namelijk welke mogelijkheden er zijn en kan een goed advies uitbrengen. Niet alle vormen van isolatie zijn namelijk voor elke woning geschikt. Er is veel te kiezen maar er zijn ook risico’s. zo kan men last krijgen van vochtdoorslag en andere problemen bij een verkeerde isolatie van muren en daken.