Loonkostensubsidie (LKS) is een vorm van subsidie binnen de Participatiewet om werkgevers te compenseren als ze werknemers in dienst nemen met een verminderde arbeidsproductiviteit ten gevolge van een arbeidsbeperking.
Werkgevers kunnen een aanvraag voor loonkostensubsidie indienen bij de gemeente waar ze zijn gevestigd. Echter wordt niet voor elke medewerker een loonkostensubsidie toegekend. Het gaat hierbij met name om werknemers die vanwege een handicap, ziekte of een bepaalde andere beperking niet in staat zijn om het minimumloon te verdienen. Om in aanmerking te kunnen komen voor loonkostensubsidie moet aangetoond worden dat de beperking van de werknemer een verminderde loonwaarde tot gevolg heeft. Kortom de werknemer kan door de arbeidsbeperking niet aan de reguliere productiviteit in de functie voldoen in vergelijking tot andere collega’s in dezelfde functie die de desbetreffende beperking(en) niet hebben.
Banenafspraak
In de zogenaamde banenafspraak heeft het kabinet in samenwerking met organisaties voor werkgevers en werknemers afspraken vastgelegd om de arbeidsparticipatie voor mensen met een arbeidsbeperking te vergroten. Doelstelling is dat er meer banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze banenafspraak is echter alleen goed uitvoerbaar wanneer bedrijven (financieel) ondersteund worden wanneer ze iemand met een arbeidsbeperking in dienst nemen die niet in staat is om voldoende loonwaarde te bieden. Doormiddel van een subsidie kan de verminderde loonwaarde van de werknemer voor de werkgever worden gecompenseerd.
Doelgroepregister
Een werkgever zal salaris betalen over de daadwerkelijke arbeidsproductiviteit van de werknemer die onder de banenafspraak valt. De mensen die onder de banenafspraak vallen staan in het doelgroepregister die wordt beheerd door het UWV. Voor meer informatie over dit doelgroepregister verwijs ik u naar de website van het UWV. Het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de mensen die wel of juist niet onder dit doelgroepregister vallen. Dat is namelijk bepalend over er daadwerkelijk een loonkostensubsidie (LKS) kan worden verstrekt. Doormiddel van de loonkostensubsidie wordt het verschil in de loonwaarde en het minimum loon aangevuld door de overheid. In feite is LKS daarmee een compensatie voor de verminderde productiviteit van de werknemer met arbeidsbeperking
Hoe lang duurt LKS?
Op basis van de Participatiewet is er geen maximale duur verbonden aan het ontvangen van loonkostensubsidie voor werknemers die in het doelgroepregister staan. Uiteraard dient de werknemer wel daadwerkelijk in dienst te blijven zolang deze vergoeding wordt verstrekt. Ook bij ziekte van de werknemer blijft de loonkostensubsidie doorlopen. Tijdens het verstrekken van de loonkostensubsidie wordt de ontwikkeling van de werknemer wel in de gaten gehouden. Het is namelijk mogelijk dat de werknemer zichzelf of haarzelf verder ontwikkeld en daarmee mogelijk ook de loonwaarde vergroot.
Loonwaarde meting
De loonwaarde van een werknemer uit het doelgroepregister kan na verloop van tijd veranderen. Daarom wordt op afgesproken momenten een nieuwe loonwaardemeting uitgevoerd door een specialist op dit gebied. Wanneer uit de loonwaardemeting naar voren komt dat iemand zijn of haar loonwaarde gelijk is aan 100 procent dan zal de loonkostensubsidie stop worden gezet. De werknemer zal dan in de desbetreffende functie ondanks de beperking een gelijkwaardige loonwaarde hebben als een werknemer in dezelfde functie zonder beperking. Hoewel de LKS stopgezet wordt blijft de werknemer wel in het doelgroepregister geregistreerd staan. Daarnaast blijft de werkgever ook het recht behouden op de zogenaamde no-riskpolis.