Speed pedelec is een benaming voor een elektrische fiets waarmee doormiddel van meetrappen een snelheid van 45 kilometer per uur kan worden behaald. De Speed pedelec is een E-bike omdat gebruik wordt gemaakt van een elektromotor met bijbehorende accu. De meeste E-bikes gaan echter tot een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Althans bij die snelheid stopt de trapondersteuning. Bij een Speed pedelec gaat de trapondersteuning van de elektromotor door tot een snelheid van 45 kilometer per uur. Door deze snelheid is een speed pedelec een serieuze vervanger van een brommer. Het voertuig maakt nauwelijks geluid in tegenstelling tot een brommer en is daarnaast minder milieuvervuilend tenminste als de elektrische stroom die voor de speed pedelec wordt gebruikt duurzaam is opgewekt. Geen wonder dat speed pedelecs populairder worden ik Nederland.
Speed pedelec voor woon-werkverkeer
Dagelijks moeten enorm veel werknemers in Nederland van en naar hun werk rijden. Een gangbaar vervoersmiddel hiervoor is nog steeds de auto maar met name in grote steden en andere dichtbevolkte gebieden blijkt het overschot aan auto’s op de wegen voor verkeersproblemen te zorgen. Daarnaast zorgt het gebruik van auto’s voor luchtverontreiniging waardoor veel steden het gebruik van een fiets in het verkeer aanmoedigen. Een gewone fiets moet volledig doormiddel van spierkracht worden aangedreven en is daardoor meestal niet een voertuig waarmee men zichzelf snel en makkelijk kan verplaatsen over afstanden van 5 kilometer of meer. De elektrische fiets of e-bike vormt voor dat probleem echter een oplossing. Een elektrische motor zorgt er voor dat de fietser wordt ondersteund. Daardoor kan de fietser niet alleen sneller rijden, de fietser zal ook minder snel vermoeid worden.
De speed pedelec is vanwege de hogere snelheid niet alleen een interessante vervanger voor een gewone fiets maar ook voor een snorfiets of brommer. Met de speed pedelec kan een fietser trapondersteuning krijgen tot 45 kilometer per uur. Dat zorgt er echter wel voor dat dit een voertuig is waarmee men gemiddeld sneller rijd dan met een e-bike of gewone fiets. Hoewel een goed getrainde fietser ook wel snelheden kan behalen van 45 kilometer per uur vormt de speed pedelec toch een voertuig waarvan men kan verwachten dat de bestuurder regelmatig op deze snelheid zal fietsen. Daarom moest de wetgeving voor de speed pedelec worden veranderd door de overheid.
Wetgeving speed pedelec
E-bikes die trapondersteuning boden tot en met 45 kilometer per uur werden in eerste instantie op de markt gebracht als een soort snorfiets. Dat zorgde er voor dat eigenaren van een speed pedelec in eerste instantie net als snorfietsers gebruik mochten maken van het fietspad. Dit is echter veranderd per 1 januari 2017. Vanaf dat moment is de speed pedelec van het fietspad verbannen. De speed pedelec wordt vanwege de snelheid beschouwd als een bromfiets. Het blauwe plaatje van deze e-bike wordt daarom vervangen voor een geel brommerplaatje. Daarnaast is een bestuurder van een speed pedelec verplicht om een helm te dragen net als voor bromfietsers de helmplicht van toepassing is. Voor speed pedelecs zijn echter speciale helmen ontworpen die lichter zijn dan de gemiddelde brommerhelm.
Is een speed pedelec gevaarlijk?
Er zijn maar weinig vervoersmiddelen in de basis gevaarlijk. Zolang een voertuig constructief stevig is en technisch verder in orde is kan men de veiligheid van het voertuig alleen beïnvloeden door het gebruik ervan. Dit houdt in dat de bestuurder van een speed pedelec in belangrijke mate bepaald of deze e-bike veilig is of niet. Het verschil in snelheid tussen een speed pedelec en een gewone fiets is groot. Dat kan er voor zorgen dat andere fietsers en voetgangers kunnen schrikken als er snel langs hen wordt gereden of als ze worden ingehaald door een snelle elektrische fiets. De gebruiker van de snelle fiets kan echter bellen en rekening houden met het ‘ruimtekussen’ rondom de overige verkeersdeelnemers.
Daarnaast moeten gebruikers van de speed pedelec zelf ook rekening houden met hun eigen snelheid en veiligheid. Drukke straten en onoverzichtelijke verkeerssituaties kunnen niet alleen gevaar opleveren voor de overige verkeersdeelnemers maar ook voor de bestuurder van de speed pedelec zelf. Als fietser ben je kwetsbaar ook wanneer je een verplichte helm draagt. De overige lichaamsdelen zijn niet of nauwelijks beschermd wat ze kwetsbaar maakt. De vraag of een speed pedelec veilig is kan daardoor alleen worden beantwoord als men daarbij ook het gedrag van de bestuurder meeneemt in de beoordeling.