Een Smartflower is een trademark of handelsmerk voor een bloemvormig, mobiel zonnepaneel dat uitvouwbaar is en de zon volgt waardoor de opbrengst optimaal is. De Smartflower is uitgerust met verschillende technologische systemen die er voor zorgen dat de ‘bloem’ met de zon meedraait. Ook zijn er meet en regelsystemen aanwezig die voorkomen dat de bloem omwaait wanneer er te veel wind staat. Een Smartflower is een bijzonder concept waarmee men zonne-energie of zonlicht kan omzetten in elektrische energie. Dit systeem zou voldoende elektrische energie moeten kunnen opwekken voor het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden. Het grote voordeel van de Smartflower is dat dit systeem niet statisch is zoals zonnepanelen die vast zitten op daken. In plaats daarvan draait dit innovatieve zonnepaneel met de zon mee waardoor er meer opbrengst wordt gerealiseerd.
Hoe ziet een Smartflower er uit?
Een Smartflower is een innovatief systeem dat afkomstig is uit Oostenrijk. Daar zijn Smartflowers a; sinds december 2013 te koop. In Nederland is de Smartflower nog niet heel bekend in het straatbeeld. Dit systeem bestaat uit een aantal zonnepanelen die in waaiervorm of bloemvorm zijn aangebracht rondom een as die het hart van de bloem vormt. Uitgeklapt is de Smartflower ongeveer 6 meter hoog. De zonnepanelen die de bloem vormen hebben een totale oppervlakte van ongeveer 18 m². Aan dit hart in het midden van de bloem is een standaard bevestigd die geplaatst is op mobiel statief dat verankerd kan zijn aan de grond. De Smartflower kan compact worden opgevouwen in deze mobiele standaard.
Hoe werkt een Smartflower?
De zonnepanelen zijn verstelbaar rond twee assen en zijn altijd gericht op de zon omdat deze met de zon en het zonlicht meedraaien. Deze bijstelling gebeurd doormiddel van een gps-gestuurde bijstelling. Dat zorgt er voor dat de Smartflower ook bij bewolking zo goed mogelijk gericht is op de zon. De gps instelling zorgt er voor dat de positie van de zon door het systeem opgevraagd kan worden. Daardoor maakt het niet uit waar de Smartflower geplaatst is zolang er maar geen gebouwen of andere objecten een schaduw werpen op de zonnepanelen van deze ‘zonnebloem. De opbrengst van de Smartflower is vanwege de zongerichtheid ongeveer 40 procent hoger dan de opbrengst uit zonnepanelen die op daken zijn geplaatst en niet verplaatsbaar zijn. Deze vaste zonnepanelen vangen namelijk een bepaald gedeelte van de dag geen zonlicht of nauwelijks zonlicht. Het zonlicht wordt door de zonnepanelen omgezet in elektriciteit.
Een Smartflower kan op verschillende manieren ingeregeld worden. De Smartflower kan automatisch uitgeklapt worden. Als de zon achter de horizon verdwenen is kan de “zonnebloem” ook automatisch weer inklappen en verdwijnen in een box onder het statief. Deze kist of box kan zelfs volledig in de grond worden geplaatst waardoor de Smartflower feitelijk onder het maaiveld verdwijnt. Het in- en uitklappen van deze zonne-energiebloem kan ingeregeld worden op basis van tijd. Het is echter wel zo dat het inklappen en uitklappen van de Smartflower wel energie kost. Dat betekend dat het misschien beter is om de Smartflower uitgeklapt te houden.
Verschillende soorten Smartflowers
Het systeem van de Smartflower zoals dat hierboven is beschreven kent verschillende uitvoeringen. De volgende varianten zijn bekend:
- Smartflower™ 32 dit is een basismodel dat wel in verschillende uitvoeringen beschikbaar is. Men zou deze naast het opwekken van elektrische energie ook kunnen gebruiken voor marketingdoeleinden. Zo kunnen bedrijven hun logo er op laten zetten om te laten zien hoe duurzaam, klimaatneutraal of CO2 neutraal ze zijn.
- Smartflower™ POPe is een gewone Smartflower maar heeft wel een ingebouwd laadstation waarmee een elektrische auto of elektrische fiets direct van elektrische stroom kan worden voorzien.
- Smartflower™ POP+. Deze elektrische Smartflower wekt elektrische energie op uit zonlicht maar heeft ook de mogelijkheid om de opgewekte energie op te slaan in litium accu’s. Deze Smartflower™ POP+ is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Victron Energy. Doordat de elektrische energie kan worden opgeslagen in litium accu’s kan men de opgewekte elektriciteit ook s’avonds gebruiken wanneer de zon achter de horizon verdwenen is. Er zijn twee verschillende soorten Smartflower™ POP+. Zo is er de variant die 2,3 kwh kan opslaan. Als deze opslagruimte wordt overschreden wordt het overschot aan het net teruggegeven. Daarnaast is er de off-grid variant, die 4.6 kwh kan opslaan waardoor men eigenlijk niet meer gebruik hoeft te maken van een gewone standaard elektriciteitsvoorziening.
De ontwikkeling van zonnepanelen gaat steeds verder. Ook voor de Smartflower zullen in de toekomst vast nieuwe varianten worden bedacht en ontwikkelt. Dat zorgt er voor dat ook dit product steeds beter en een steeds groter rendement zal opleveren.