Is zelf een kruipruimte isoleren met isolatiechips mogelijk?

Het is niet heel moeilijk om een woning zelf te isoleren met isolatiechips als de omstandigheden in de kruipruimte optimaal zijn. De hoogte van de kruipruimte is van belang maar het is ook belangrijk dat de kruipruimte droog is. Als de kruipruimte te laag is of erg vochtig is kan men toch beter overwegen om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Bij voldoende hoogte van 50 cm of zelfs meer heeft men prima ruimte om zelf de bodem van de kruipruimte te voorzien van isolatiemateriaal.

Wat heb je nodig?

Uiteraard  heb je isolatiechips nodig. Dit materiaal is op verschillende manieren te verkrijgen. De makkelijkste manier is het bestellen van dit materiaal via internet. Vaak wordt het materiaal in grote zakken van 500 liter of meer aangeleverd. Hou er rekening mee dat je nogal wat zakken nodig hebt als je een kruipruimte wilt isoleren. Een laag van 30 cm of meer is de meest effectieve isolatielaag. Dat zorgt er voor dat er al snel 10 zakken of meer voor een kleine woning moeten worden besteld.

Voorbereiding

Voordat de isolatiechips worden aangebracht is het belangrijk dat er wat foto’s van de kruipruimte worden gemaakt. Als er in de toekomst werkzaamheden aan leidingen moeten worden verricht is het belangrijk dat je deze weet te vinden. Door het aanbrengen van isolatiechips kunnen de leidingen voor een groot deel uit het zicht ontnomen worden als deze op de bodem of vlak boven de bodem van de kruipruimte lopen. Daarnaast is het belangrijk dat de kruipruimte ruim wordt gemaakt en schoon. Brokken puin en stukken afvalmateriaal kunnen het beste uit de kruipruimte worden gehaald. Zo ontstaat er meer ruimte voor het isolatiemateriaal.

Isolatiechips aanbrengen

Het aanbrengen van de isolatiechips is niet complex wel is het misschien handig om met twee personen te werken ook in verband met de veiligheid. De ene kan het materiaal aanleveren en de andere kan het in positie brengen. De isolatiechips komen op de bodem van de kruipruimte. Daarvoor kun je verschillende materialen gebruiken zoals een schep, bezem of zelfs een bladblazer. Ook kun je bij sommige bedrijven een zogenaamde inblaasunit huren. Deze installaties zijn speciaal ontworpen om isolatiemateriaal onder de woning te blazen en zijn redelijk makkelijk te bedienen. Belangrijk is dat er een egale laag ontstaat van 30 cm of meer. Deze laag moet zo dicht mogelijk en zo gesloten mogelijk zijn. Dan krijgen kou, vocht en tocht geen kans.

Waarom isolatiechips

Isolatiechips hebben een aantal voordelen. Dit isolatiemateriaal is goedkoop en makkelijk aan te brengen. daarnaast werken isolatiechips vochtwerend. Het materiaal is piepschuim wat grotendeels uit lucht bestaat en bovendien geen vocht opneemt. Dat zorgt er voor dat de isolerende werking blijft bestaan ook wanneer bodem van de kruipruimte van de woning vochtig is.

Waarom een woning isoleren?

Woningisolatie is een belangrijk aspect van het energiezuinig maken van een woning. Eigenlijk is het isoleren van een woning de eerste stap die je moet zetten in het verduurzamen en energiezuinig maken van een woning. Door het isoleren van een woning gaat er minder warmte verloren. Hoe minder warmte er verloren gaat hoe minder warmte hoeft te worden geproduceerd door een verwarmingssysteem. Men heeft verschillende opties om een woning te isoleren. Het beste is een combinatie van verschillende isolatievormen.

Hierbij kun je denken aan het aanbrengen van spouw-, dak, vloer en bodemisolatie. Het aanbrengen van isolatiechips behoort tot de bodemisolatie. De bodem van de kruipruimte wordt immers geïsoleerd. Dat is niet de meest rendabele vorm van isolatie voor een kruipruimte maar het is wel een effectieve methode die de woning tegen kou en vocht beschermd. Het wooncomfort wordt daardoor vergroot en er zal een besparing op de energierekening plaatsvinden ook al is de deze geringer dan de besparing die met andere isolatiemethodes kan worden gerealiseerd.