Technisch Werken

Zondag 12 augustus om 22:00 eerste grote droneshow in Nederland

Vanavond zullen driehonderd lichtgevende drones rond 22 uur door elkaar heen vliegen. Dit gebeurd in het kader van een grote droneshow die boven het IJ in Amsterdam wordt gehouden. De drones zullen tijdens deze show in een bepaalde formatie vliegen. De vlucht van de lichtgevende drones is geïnspireerd door de natuur. De vlucht zal lijken op een zwerm vliegende spreeuwen en het werk van kunstenaarsduo Studio Drift. Eerder werd al een show met drones in Amerika gegeven maar nu wordt er ook een droneshow in Nederland gegeven.

Drones en vogels
Het blijkt niet eenvoudig om de drones te laten vliegen als een zwerm spreeuwen. De vogels vliegen dicht op elkaar en draaien net als een school vissen vrijwel allemaal tegelijkertijd een bepaalde kant op. Lonneke Gordijn en Ralph Nauta raakten geïnspireerd door een onderzoek van de Universiteit Groningen. In dit onderzoek werd de vlucht van een zwerm spreeuwen geanalyseerd. Op basis van deze een analyse werd een algoritme gemaakt. Dit is volgens het duo een “soort wiskundig stappenplan.”

Parameters

Het vluchtplan van de drones bestaat uit een aantal parameters die een bepaalde waarde hebben. Deze waarde kan echter steeds veranderen. De afstand tussen de vogels onderling kan verschillen en dat moet mogelijk zijn met de drones. In de natuur volgen niet alle vogels de zwerm en ook de vorm en snelheid van de zwerm kan verschillen. Dat zijn allemaal factoren die zijn meegenomen in een algoritme. Met dit algoritme is een computeranimatie gemaakt. Op zondag 12 augustus 2018 zal tijdens een lichtgevende droneshow duidelijk worden of men drones net zo kan laten vliegen als een zwerm spreeuwen.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!