Worden waterstofketels een succes in 2020?

Waterstof wordt genoemd als vervangende brandstof voor aardgas maar de populariteit van waterstof is nog niet bepaald groot in 2020. De reden waarom waterstof ter discussie staat heeft te maken met de effectiviteit van deze brandstof. Er is veel energie voor nodig om waterstof op een duurzame manier te produceren. Veel energie betekent in deze zin dat er vooral veel elektriciteit moet worden verbruikt om waterstof uit water te produceren. Men kan er ook voor kiezen om waterstof uit aardgas te produceren. Dat is eenvoudiger en kost minder elektrische energie. Als men echter waterstof uit aardgas gaat winnen is er geen sprake van een duurzaam gas. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof.

De productie van waterstof is niet het enige probleem dat men op een duurzame manier moet oplossen. Veel woningen zijn nog voorzien van een op aardgas gebaseerde cv-installatie. Deze zou moeten worden vervangen door een waterstofinstallatie met een bijbehorende waterstofketel. In feite is een waterstofketel in grote lijnen vergelijkbaar met een aardgasgestookte cv-ketel alleen is waterstof een ander soort gas dan aardgas. Dat vereisteen aantal technische aanpassingen. Zo zijn de branders van een waterstofketel anders dan die van een aardgasgestookte cv-ketel. Het kost veel tijd om de huidige cv-ketels allemaal technisch aan te passen.

Daarom is het wellicht verstandiger om de cv-ketels in het geheel te vervangen voor waterstofketels alleen kost ook die maatregel tijd en vooral ook veel geld. Bovendien moet men zich afvragen wat er met de enorme hoeveelheid cv-ketels moet gaan doen die zijn ingenomen. Het is niet bepaald milieuvriendelijk om alle cv-ketels op te halen en vervolgens te gaan verschoten en te gaan verwerken tot andere producten. Toch is dit de enige oplossing als men over wil op waterstof en waterstofketels. Er moeten echter wel veel vragen worden beantwoord voordat de waterstofketels breed worden toegepast.