Technisch Werken

Winst daalt van grootste staalproducent ter wereld

Arcelormittal is de grootste staalproducent ter wereld. Deze staalproducent heeft net als andere staalproducenten te maken met de prijs van ijzererts. Als de prijs van ijzererts laag is zullen de staalproducenten hiervan de gevolgen merken. In het laatste kwartaal van 2014 is het bedrijfsresultaat (ebitda) van staalconcern Arcelormittal met 5 procent gedaald tot 1,8 miljard dollar. Dit bericht werd bekend gemaakt door de staalproducent op vrijdag 13 februari 2015. De ebitda bedroeg over heel 2014 7,2 miljard dollar. Het bedrijf schat het bedrijfsresultaat voor 2015 op 6,5 tot 7 miljard dollar.

Over heel 2014 maakte Arcelormittal een nettoverlies van 1,1 miljard dollar. Als oorzaak van het verlies worden onder andere de afschrijvingen genoemd in onder andere Azië. Volgens Arcelormittal had het bedrijf winst geboekt als deze lasten niet in het resultaat werden meegenomen. In 2013 had Arcelormittal een nettoverlies van 2,5 miljard dollar.

Reactie van Technisch Werken
De staalproductie is afhankelijk van de economie. Voor grote staalproducenten is niet alleen de nationale economie van belang maar ook de wereldeconomie. Economische effecten in andere werelddelen hebben invloed op de afzetmarkt van grote staalproducenten. De economie is nog steeds niet volledig hersteld. Dit is merkbaar in het economisch resultaat van Arcelormittal. De prognoses voor 2015 zijn voorzichtig en dat is niet verwonderlijk omdat veel bedrijven grote investeringen uitstellen. Hierdoor wordt nog niet veel tonnage aan grondstoffen verwerkt tot nieuwe producten. De wereld wacht nu op een politiek en economisch beter klimaat. In 2015 wordt extra duidelijk hoe sterk politiek en economie met elkaar verweven zijn.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!