Wet Stroom verworpen in Eerste Kamer op 23-12-2015

Op dinsdag 22 december 2015 is de wet Stroom verworpen door de Eerste Kamer. Minister Henk Kamp van Economische Zaken probeerde de wet door de kamer heen te loodsen maar dat is helaas niet gelukt. Van de Kamerleden stemde 38 tegen en 37 voor. Hierdoor is de wet met de kleinst mogelijke meerderheid verworpen.

De wet Stroom
Nederland moet meer stappen ondernemen om duurzamer te worden. De wet Stroom zou hiervoor belangrijke kaders bieden. De wet zou de realisatie van windmolenparken op zee mogelijk maken en daarnaast zou de wet ook de splitsing van energiebedrijven regelen.

De cruciale tegenstem
Het feit dat de wet niet werd aangenomen is slechts aan één tegenstem te veel te wijten. Deze tegenstem blokkeerde de meerderheid in de Tweede Kamer. Volgens sommigen is deze tegenstem voornamelijk bedoelt als kritiek op de plannen van Kamp om splitsing van de energiebedrijven Eneco en Delta door te laten gaan. Deze voorgenomen splitsing is aan de wet voor de windmolens gekoppeld waardoor de wet Stroom als geheel werd verworpen.

Delta en Eneco
Energiebedrijven Delta en Eneco zijn binnen Nederland nog de enige twee bedrijven die stroom opwekken en leveren. Daarnaast beschikken deze bedrijven over hun eigen kabels. Deze bedrijven zijn van plan om dit zo te houden. Ze zijn bang dat ze zonder netwerkbedrijf zullen worden opgeslokt door grote buitenlandse bedrijven. Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft minister Kamp gevraagd om Eneco en Delta pas te splitsen als ook andere landen in Europa ook energiebedrijven gaan splitsen.

Signaal richting Kamp
Een aantal partijen stemden voor de wet Stroom. Dit waren de regeringspartijen VVD en PvdA. Deze partijen zijn echter in de Senaat in de minderheid. De regeringspartijen kregen echter steun van D66, SGP en GroenLinks. GroenLinks maakte daarbij de opmerking dat de partij met “pijn in het hart” voor het plan had gestemd. GroenLinks is wel tegen de splitsing van de energiebedrijven. Desondanks wil de partij de plannen die duurzame energie bevorderen niet tegen houden. Andere partijen in de Kamer hebben ook gesproken over dit dilemma. Toch besloten ze het signaal dat ze moesten geven richting Kamp belangrijker. Doordat de wet Stroom niet is aangenomen komen volgens minister Kamp de doelen in het Energieakkoord mogelijk in gevaar. Minister Kamp had voorafgaande aan de stemming hiervoor gewaarschuwd.

Reactie van Technisch Werken
Duurzaamheid is onderwerp geworden van politieke belangen. Minister Kamp kan de Kamer wel onder druk zetten met zijn waarschuwing dat de energiedoelen in het Energieakkoord niet gehaald zullen worden als men tegen zijn wet stemt, maar dan zet hij de Kamer voor het blok. Hij had kunnen weten dat men in Nederland niet op een splitsing van de energiebedrijven zit te wachten. Het is dus onverstandig van hem geweest om deze splitsing te koppelen aan een wet die windmolens op zee stimuleert. Kortom een misser van minister Kamp.