Werkloze jongeren worden vanaf 2015 geholpen met solliciteren

De jeugdwerkloosheid moet worden teruggedrongen. Dit vindt niet alleen de overheid, ook het bedrijfsleven deelt deze mening. Daarom gaat het UWV samenwerken met gemeenten en tientallen bedrijven om werkloze jongeren aan een betaalde baan te helpen. Bedrijven zoals Albert Heijn en Hema hebben zich onder andere aangemeld. Minister Asscher van Sociale Zaken hoopt door het samenwerkingsverband in totaal 23.000 jongeren uit een uitkeringspositie te laten uitstromen op betaald werk. Dit aantal zou binnen twee jaar moeten worden gehaald.

Het UWV gaat meer doen
Het UWV was tot voor kort een instantie die jongeren met een WW-uitkering hielp doormiddel van een computer. Het is straks de bedoeling van het UWV jongeren ook gaat begeleiden met gesprekken zodat jongeren effectiever kunnen solliciteren. Volgens een onderzoek van Sociale Zaken blijkt dat veel jongeren in een uitkeringspositie niet precies weten hoe ze zichzelf moeten presenteren aan bedrijven. Een goed en duidelijk cv is een belangrijk aspect waarop potentiële werkgevers de geschiktheid van een sollicitant beoordelen. Daarom worden jongeren in een uitkeringspositie straks geholpen met het opstellen van een cv. Dat zelfde gebeurd met solliciteren via sociale media zoals LinkedIn.

Gemeenten doen ook meer voor jongeren
Ook gemeenten in Nederland gaan meer doen om jongeren te helpen bij het vinden van een baan. Ze richten zich daarbij op jongeren zonder diploma die niet makkelijk aan betaald werk kunnen komen. Deze jongeren krijgen van de deelnemende bedrijven vacatures aangeleverd. Gemeenten en het UWV zoeken samen naar de geschikte kandidaten voor de aangeleverde vacatures. Minister Asscher investeerd 14 miljoen euro in het project.

Reactie van Technisch Werken
De initiatieven om jongeren weer aan het werk te helpen zijn op zich goed, maar één belangrijk aspect komt nauwelijks aan de orde namelijk: scholing. In de kenniseconomie wordt scholing steeds belangrijker. Jongeren moeten een opleiding hebben die aansluit op de arbeidsmarkt. Als ze deze opleiding niet hebben moeten ze zo snel mogelijk in de schoolbanken of bij een leerwerkbedrijf aan de slag om de gewenste kennis op te doen. Veel bedrijven zitten niet te wachten op jongeren met een gebrek aan kennis over de werkzaamheden en de branche. Bedrijven willen namelijk in veel gevallen niet tijd investeren in het compleet inwerken van een nieuwe werknemer.

In plaats daarvan willen bedrijven juist werknemers aannemen die een bewuste keuze hebben gemaakt voor een bepaald beroep of vak. Ze willen er zeker van zijn dat ze alle investeringen in het personeel niet voor niets doen. Personeel dat reeds binnen een bedrijf functioneert zal vaak in de toekomst ook nog aanvullende opleidingen moeten volgen. Daarvoor is een geschikte basisopleiding belangrijk. Het ontbreken van een dergelijke opleiding kan dus ook in de verdere loopbaan van de werknemer voor problemen zorgen.