Technisch Werken

Werkgelegenheid in de bouw groeit met 9000 vaste banen en 2000 flexbanen in 2018

Het gaat goed met de bouwbranche in Nederland. Dat blijkt ook uit de werkgelegenheid in de bouwsector. In de bouw neemt de werkgelegenheid dit jaar toe met negenduizend vaste banen en tweeduizend banen voor flexibel personeel volgens Michel van Smoorenburg. Hij is arbeidsmarktanalist bij het UWV.

Vacatures in de bouw
Het aantal functies in de bouwsector is breed. Er zijn metselaars, glaszetters, timmermannen en dakdekkers actief. Ook op het gebied van installatietechniek en elektrotechniek zijn er veel verschillende functies. Door de energietransitie ontstaan er zelfs nieuwe functies in de bouw. Binnen de bouw zijn er veel vacatures die nog vervuld moeten worden. Uitzendbureaus, headhunters en andere intermediairs of arbeidsbemiddelaars proberen de functies te vervullen met tijdelijk personeel of vast personeel dat ter werving en selectie wordt aangeboden. Veel intermediairs hebben echter de grootste moeite om personeel te vinden voor bedrijven waarvan zij hun vacatures ontvangen. Er heerst een krapte op de arbeidsmarkt. Deze krapte is vooral merkbaar binnen de bouw en de techniek.

Technische opleiding of bouwopleiding
Vanwege dit tekort aan personeel zijn er steeds meer mensen die voor een bouwopleiding of technische opleiding kiezen. Ze willen graag aan de slag in de dynamische wereld van de bouw en ze willen bovendien inkomenszekerheid en zoveel mogelijk kans op werk. Dan zit je met een opleiding in de installatietechniek of elektrotechniek goed. Deze opleidingen worden steeds belangrijker in de bouwsector. Vooral de energietransitie zorgt voor een grote werkgelegenheid in de installatiebranche. Brancheorganisatie UNETO VNI heeft in een prognose aangegeven dat de komende jaren vele duizenden functies open komen te staan in de installatietechniek. Deze zouden deels door de energietransitie ontstaan maar ook deels vanwege de aantrekkende bouwsector.

HBO en MBO
De bouwsector is enorm aan het groeien. Van Smoorenburg geeft echter wel aan dat de bouw gevoelig is voor schommelingen in de economie. Nu het goed gaat met de economie kunnen afgestuurd met een bouwopleiding daarvan meeprofiteren. Niet alleen personeelsleden voor uitvoerende functies worden veel gevraagd in de bouw. Ook voor leidinggevende functies en middenkaderfuncties zoals UTA (uitvoerend technisch administratief) worden veel personeelsleden gevraagd. Hbo-studenten die bouwkunde en civiele techniek hebben gevolgd kunnen met hun diploma meestal gelijk aan de slag aldus Van Smoorenburg.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!